DANS tijdens de Open Science Conference

6 juli 2023

De internationale Open Science Conference werd gehouden op 27-29 juni 2023 en vierde het 10-jarig bestaan. Tijdens dit event verzorgden we verschillende programma-sessies en hadden we een geweldige tijd waarin we actuele onderwerpen en ontwikkelingen bespraken met verschillende deelnemers. We blikken kort terug op deze mooie dagen!

Op dinsdag, tijdens de sessie over praktische oplossingen, gaven Nils Arlinghaus van het Thematic Digital Competence Center Social Sciences and Humanities (TDCC-SSH) en Ricarda Braukmann, onze Data Station Manager Social Sciences, deelnemers de kans om vragen te stellen over het Nederlandse wetenschappelijke landschap. Ze gaven achtergrondinformatie over de verschillende infrastructuren en organisaties die samenwerken om FAIR Data en Open Science in Nederland mogelijk te maken, waaronder de (T)DCC’s, dienstverleners zoals DANS, infrastructuren zoals ODISSEI en CLARIAH, en de lokale Open Science communities.

De woensdag begon met een lezing van onze Louise Bezuidenhout, Trainingscoördinator, over vertegenwoordiging en inclusie in Open Science. Deze inspirerende en provocerende discussie, waarin werd gekeken naar recent werk over ongelijke toegang tot open wetenschappelijke bronnen als gevolg van sociaaleconomische en geografische realiteiten, leidde tot veel discussie over serieuze vraagstukken zoals de grenzen van openheid en de oproep tot actie had zichtbaar effect op sociale media.

Vanaf 14:30 uur verzorgden Ricarda Braukmann en Wim Hugo, onze CTO, een workshop over ‘Harmonising Access Procedures for Sensitive Data‘ waarbij ze het werk presenteerden dat is geïnitieerd in het ODISSEI roadmap project. De workshop was toegespitst op de vraag hoe de huidige toegangsprocedures voor gevoelige data kunnen worden geharmoniseerd om de processen transparanter en meer gestandaardiseerd te maken. Tijdens de workshop werd met name beoordeeld hoe goed de huidige procedures konden worden vastgelegd in een reeks gestandaardiseerde “managed access” licenties, waarin de vereisten voor toegang tot data worden gespecificeerd. Tijdens de workshop werden use cases uit het publiek verzameld en besproken aan de hand van de voorgestelde set licenties. De presentatie en de verzamelde use cases zijn beschikbaar op Zenodo.

De laatste dag van de conferentie werd afgetrapt door Kim Ferguson en Maaike Verburg, beiden Research Data Management Specialisten, die een workshop gaven over het ontwikkelen van trainingen voor FAIR en open data. In deze praktijkgerichte workshop leerden de deelnemers over FAIR-Aware en kregen ze de opdracht om een nieuwe training rond die toepassing te ontwerpen met behulp van een template dat we hadden gemaakt. Samen creëerden de deelnemers een zeer nuttige bijdrage met meerdere nieuwe trainingsmiddelen voor hergebruik, inclusief overwegingen over hoe om te gaan met een aantal potentiële problemen die zich kunnen voordoen. De presentatie van de workshop, de template en de volledige reeks trainingsmaterialen zijn nu openbaar beschikbaar op Zenodo.

Alles bij elkaar hebben we een geweldige en inspirerende tijd gehad op de Open Science Conference en we zijn blij dat we een aantal nieuwe materialen kunnen delen. Opnames van alle lezingen op de Open Science Conference zijn terug te vinden op YouTube. De slides van de presentaties vind je op Zenodo. Als je meer wilt weten over deze onderwerpen, kun je altijd contact met ons opnemen via onderstaand formulier.

Images of the Open Science participants joining online.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.