DANS opent de deuren als Technology Hotel

28 mei 2020

Binnen het ZonMw programma “Enabling Technologies Hotels” opereert DANS als een specialistische faciliteit voor het managen, delen en opslaan van data. Samen met het Amsterdam UMC en Philips Medical Systems begint DANS aan een ambitieus project om via de infrastructuur van DANS ruwe MRI data te delen voor AI en andere geavanceerde analyses.

Enabling Technologies Hotels (ETH) is een ZonMw programma gerelateerd aan het topsectorenbeleid en richt zich op de levenswetenschappen. Het programma is opgezet in samenwerking met het Dutch Techcentre for Lifesciences (DTL) en wordt gefinancierd door ZonMw en NWO. Belangrijkste doel van het programma is om publiek-private onderzoeksprojecten kennis te laten maken met geavanceerde (life science) technieken en de daarmee samenhangende expertise. Het hotelconcept zorgt ervoor dat onderzoekers (gasten) die nog geen toegang hebben tot high end technologie, terecht kunnen bij een service-gerichte faciliteit (hotel).

Onderzoeker Matthan Caan van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum gebruikt Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning technieken om Magnetic Resonance Imaging (MRI) onderzoek te versnellen, de meettijd en dus de belasting voor patienten te verkorten, en toch meer en betere informatie uit de MRI-scans te halen. Om dit op een open en meer competitieve manier aan te pakken, worden er “AI challenges” georganiseerd waarbinnen onderzoeksgroepen de beste algoritmes proberen te ontwikkelen om uit ruwe MRI-scan data, scherpe en heldere beelden te destilleren. Het delen van de grote MRI-scan databestanden, op een gestandaardiseerde en open manier, vereist een robuuste data infrastructuur met de bijbehorende expertise. Dankzij een subsidie uit de 5de ronde van het Technologies Hotels programma kan DANS hotelgast Matthan Caan de benodigde kennis en infrastructuur leveren. Philips Medical Systems, bouwer van de MRI-scanners, doet mee in het project als private partner. Voor Philips is het uiteraard interessant te zien hoe de MRI-data uiteindelijk worden gebruikt en hoe de data-output van de MRI-scanners kan worden geoptimaliseerd voor AI-analyses met als doel MRI beelden te verbeteren.

Met dit programma zet DANS de eerste stappen op het gebied van data voor Artificial Intellingence technieken, een ontwikkeling die nu al een grote impact heeft op het wetenschappelijke data-landschap voor zowel de leveranciers als de gebruikers van wetenschappelijke data. Het project gaat officieel van start in september 2020.

Meer informatie

Lees meer over de faciliteiten van DANS als een Technology Hotel op de website van DTL of neem contact op met Cees Hof, de DANS Technology Hotel manager. Informatie over het MRI-onderzoek van Matthan Caan is te vinden op de site van het Amsterdam UMC.  De website van Philips verschaft info over de beschikbare MRI-technieken, inclusief vele voorbeelden van de toepassingen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.