DANS lid van OpenAIRE Legal Entity

14 juli 2020

Op 17 juli 2020 is DANS officieel lid, regular member, geworden van OpenAIRE Legal Entity (LE). Hiermee blijft DANS ook na de afloop van het huidige, door Horizon 2020 gefinancierde, project OpenAIRE Advance bij OpenAIRE betrokken. OpenAIRE Advance loopt tot eind februari 2021.

Door lid te worden van de OpenAIRE Legal Entity (LE), ook wel bekend als OpenAIRE AMKE, blijft DANS National Open Access Desk (NOAD) van OpenAIRE voor Nederland. Nu vervult DANS die taak samen met de bibliotheek van TU/Delft. DANS heeft het lidmaatschap ondertekend in overleg met UKB, het samenwerkingsverband van universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek. Door het lidmaatschap van OpenAIRE kan DANS zodra het nieuwe onderzoeksprogramma Horizon Europa start, de Nederlandse wetenschappelijke infrastructuur als NOAD blijven ondersteunen. En met de nationale wetenschapsportal NARCIS toont DANS de nationale wetenschappelijke output: (open access) publicaties, open data en data software.

OpenAIRE

OpenAIRE staat voor Open Access Infrastructure for Research in Europe. Het doel van OpenAIRE is het ondersteunen van het Open Science beleid van de Europese Commissie (EC). De EC wil dat publicaties en datasets die met Europees onderzoeksgeld worden gefinancierd open access beschikbaar worden gemaakt. OpenAIRE heeft verschillende diensten ontwikkeld om onderzoekers te ondersteunen zoals Argos (een data management planning tool) en Amnesia (een data-anonimiseringstool). De Taskforce Research Datamanagement (RDM), geleid door DANS, ontwikkelt trainingsmateriaal: webinars, blogs en guides voor onderzoekers.

European Open Science Cloud

Net als OpenAIRE is DANS betrokken bij andere projecten op het gebied van de ontwikkeling van de European Open Science Cloud, zoals FAIRsFAIR, EOSC-hub, FREYA en SSHOC. De EOSC biedt onderzoekers in Europa een open platform voor het delen en combineren van onderzoeksdata, ook over geografische en disciplinaire grenzen heen. DANS is ook bij diverse andere projecten betrokken.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met , NOAD OpenAIRE.

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.