DANS lid van het Global Dataverse Community Consortium (GDCC)

19 april 2021

Sinds 2019 is DANS lid van het Global Dataverse Community Consortium (GDCC). Samen met het Institute for Quantitative Social Science (IQSS) van de Universiteit van Harvard en het Odum Institute van de Universiteit van North Carolina was DANS betrokken bij de oprichting van het consortium, dat momenteel meer dan dertig instellingen verdeeld over vijf continenten telt.

Het Global Dataverse Community Consortium (GDCC) biedt een platform om samen te werken en ondersteuning te bieden aan instellingen die gebruik maken van de Dataverse software voor hun repository diensten voor het archiveren van onderzoeksdata. Door gezamenlijke inspanningen wordt Dataverse doorontwikkeld onder leiding van een team van Harvard University. Zo is het team momenteel bezig met het reviewen van de code die DANS binnen het SSHOC-project ontwikkeld heeft voor het linken naar controlled vocabularies, wat een enorme impuls geeft aan Linked Data. 

Binnen de toekomstvisie van DANS zal de Dataverse software  een grote rol gaan spelen voor de DANS diensten en zal het gebruikers meer tools in handen geven voor het archiveren van onderzoeksdata. Naast alle huidige functionaliteiten zal DANS straks ook meer kunnen bieden aan de verschillende onderzoeksgemeenschappen. Hierbij kun je denken aan: inlog mogelijkheden met SURFconext -, ORCID- of Google-account, transparant versiebeheer, domeinspecifieke metadata standaarden en ondersteuning van diverse controlled vocabularies.

Meer informatie

Bekijk ook deze video over het GDCC of neem een kijkje op de GDCC website. Neem voor meer informatie contact op met Chris Baars

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.