DANS draagt bij aan Open Science Festival

13 juli 2022

Op 1 september vindt de tweede editie van het Open Science Festival plaats rond het Atrium van de Vrije Universiteit Amsterdam. DANS is, als voorstander van open data en met zijn expertise, uiteraard aanwezig op het festival.

Marketplace

Net als de vorige editie biedt het festival ook dit jaar onderzoekers de kans om de voordelen van diverse open wetenschapsmethoden te leren kennen. DANS is te vinden op de ‘Marketplace’ waar DANS-ers Kim Ferguson en Ricarda Braukmann je alles vertellen wat je wilt en moet weten over datamanagement. Ook kun je bij hen terecht voor al je vragen over het FAIR opslaan van data. 

Loek Brinkman, ook een DANS-er, vertegenwoordigt de Nederlandse Open Science Communities (OSC-NL). Deze grass-roots gemeenschap van onderzoekers gelooft dat de overgang naar Open Science alleen vorm kan krijgen wanneer de onderzoekers zelf betrokken zijn in de transitie naar Open Science. Op de marketplace worden de communities onder de aandacht gebracht om onderzoekers te stimuleren zich bij hun lokale OSC aan te sluiten. Daar kunnen zij van hun collega’s leren hoe ze Open Science toe kunnen passen. Ook maken de OSC’s zich kenbaar in het Nederlandse wetenschapslandschap, zodat OSCs input kunnen leveren op Open Science beleid, diensten en infrastructuur.

De Marketplace is te bezoeken van 12:00 – 12:45 uur. 

Praktische sessie: Ontdekking van gegevens met behulp van het ODISSEI-portaal

Daarnaast houdt Ricarda Braukmann, samen met Angelica Mainere van ODISSEI, een praktische sessie over de eerste versie van de ODISSEI Portal. Zij tonen deze versie aan de Open Science gemeenschap om feedback te verzamelen over de interface en de zoekfunctionaliteit, met het oog op het verbeteren van de gebruikerservaring. 

Na een korte inleiding over ODISSEI en het ODISSEI-portaal, krijgen de deelnemers de tijd om het portaal te verkennen en zelf naar datasets te zoeken. De rest van de sessie is gewijd aan het bespreken van de indrukken van de deelnemers en suggesties voor toekomstige verbeteringen van de interface en de functionaliteiten van het portaal.

NB: deelnemers moeten hun eigen laptop meebrengen als ze de Portal willen gebruiken, waarvoor een internetbrowser en -verbinding nodig zijn.

De sessie ‘Ontdekking van gegevens met behulp van het ODISSEI-portaal’ is van 13:45 – 15:30 uur. 

Aanmelden

Meld je nu aan voor het Nationale Open Science Festival en zorg dat je erbij bent!  Aanmelden kan via deze link: https://opensciencefestival.nl/registration/  Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.