CESSDA thematische classificatie beschikbaar in het Nederlands

25 februari 2022

DANS heeft bijgedragen aan het vertalen van de termen uit de CESSDA thematische classificatie. Deze en acht andere vocabulaires gepubliceerd in de CESSDA Vocabulary Service zijn nu beschikbaar in het Nederlands.

CESSDA (Consortium of European Social Science Data Archives) host een aantal vocabulaires van CESSDA en DDI (Data Documentation Initiative) die gebruikt kunnen worden om sociaalwetenschappelijke datasets te beschrijven. Een van de vocabulaires is de CESSDA thematische classificatie, die een lijst met termen bevat waarmee de onderwerpen of thema’s van datasets beschreven kunnen worden. Deze classificatie gaat bijvoorbeeld gebruikt worden binnen de CESSDA Data Catalogue (CDC), een Europese catalogus die de metadata van verschillende Europese sociaalwetenschappelijke data archieven – waaronder DANS – vindbaar maakt.

CESSDA Vocabulary Service

De thematische classificatie en andere termenlijsten van CESSDA en DDI zijn beschikbaar via de CESSDA Vocabulary Service. De vocabulaires zijn in het Engels ontwikkeld maar vertalingen zijn beschikbaar in meerdere talen door de bijdrage van de CESSDA-gemeenschap.

Nederlandse vertaling door DANS

Binnen ODISSEI (Open Data Infrastructure for Social Sciences and Economic Innovations) en CESSDA is DANS betrokken bij het vergroten van de FAIRness van Nederlandse sociaalwetenschappelijke data. Het gebruik van bestaande vocabulaires om data te beschrijven en te indexeren, speelt een belangrijke rol in het vergroten van de vindbaarheid van beschikbare datasets. Ook helpt het gebruik van deze termenlijsten, die in meerdere talen beschikbaar zijn, met het uitvoeren van zoekopdrachten over meerdere datasets heen.

Om het mogelijk te maken om datasets te annoteren met Nederlandse termen heeft DANS de CESSDA thematische classificatie en acht andere termenlijsten uit de CVS vertaald naar het Nederlands. De vertaalde lijsten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden binnen het Data Station Social Sciences and Humanities van DANS en voor de ODISSEI-portal, een metadata portal die binnen het ODISSEI roadmap project ontwikkeld wordt.

Meer informatie

De vocabulaires en vertalingen zijn beschikbaar in skos format en kunnen gratis gedownload en hergebruikt worden onder een CC-BY licentie. De CESSDA Vocabulary Service is op dit moment hier beschikbaar als beta versie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ricarda Braukmann Ph.D.

Data Station Manager Social Sciences