Bescherming van het cultureel erfgoed op een inclusieve manier

16 november 2022

Digitale toepassingen dragen bij aan de toegankelijkheid van het cultureel erfgoed, echter is er nog veel winst te behalen. Het MuseIT project is opgestart met als doel om meer inclusiviteit in de bescherming van het cultureel erfgoed te behalen. DANS is een van de partners van dit project.  De toepassing van digitale technologieën is de ontwikkeling van virtuele museumrondleidingen, de bewaring van cultuurgoederen en gedigitaliseerde archieven ten goede gekomen, waardoor het cultureel erfgoed breder en met meer betrokkenheid toegankelijk is geworden. Ondanks belangrijke vorderingen blijven er structurele tekortkomingen bestaan.

Zo is er onvoldoende toegankelijkheid voor iedereen, zijn er beperkte mogelijkheden voor alle leden van de samenleving om op voet van gelijkheid deel te nemen aan de culturele en creatieve industrieën en bestaan er beperkte interoperabele digitale depots voor het archiveren van toegankelijke multisensorische cultuurgoederen en bijbehorende archiefstructuren. Aangezien één miljard mensen een of andere vorm van handicap hebben en één vijfde daarvan een aanzienlijke handicap heeft, is de toegang tot of de mogelijkheid om deel te nemen aan culturele goederen niet voor iedereen in gelijke mate beschikbaar.

Het onlangs gefinancierde Europese project MuseIT is gericht op het gezamenlijk ontwerpen, ontwikkelen en evalueren van een multisensorisch, gebruikersgericht platform voor verrijkte betrokkenheid bij cultuurgoederen met inclusie en gelijke kansen voor iedereen als kernprincipes. DANS maakt deel uit van een consortium van acht instellingen en twee partners onder de coördinatie van HOEGSKOLAN I BORAS. DANS houdt zich bezig met gegevensbeheer en bewaring van complexe digitale objecten, maar zal ook leren over kwesties van inclusie en toegankelijkheid met betrekking tot onze eigen digitale collecties. Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andrea Scharnhorst Ph.D.

Senior Researcher