Ben jij FAIR-Aware? Nieuwe tool om data FAIR te maken

26 augustus 2020

DANS werkt aan een online self-assessment tool voor gebruikers om te leren over FAIR-datagebruik en algemeen bewustzijn te vergroten.

Binnen het FAIRsFAIR-project werkt DANS samen met haar partners PANGAEA en DCC aan een online self-assessment tool voor gebruikers, ter bevordering van het bewustzijn omtrent FAIR-data en om gebruikers te leren over FAIR-datagebruik alvorens de data gedeponeerd worden in databanken.

De nieuwe tool onder de naam FAIR-Aware biedt zo’n 10 assessmentvragen die alle aspecten van de FAIR-principles behandelen. Dankzij bijbehorende tips bij elke vraag, leert de gebruiker de vraagstukken beter begrijpen en weten zij hoe ze hun data FAIR kunnen maken. 

Onlangs hebben 49 externe vrijwilligers uit de onderzoeksgemeenschap de bètaversie getest. De meerderheid van de respondenten (60%) vindt de tool nuttig om meer te leren over de FAIR-principes. Deze bevinding onderstreept de waarde voor de onderzoeksgemeenschap wat betreft het beschikbaar stellen van dergelijke ondersteunende tools. 

De tool is constant in ontwikkeling en uitgebreide feedback op zowel de criteria als de gebruikersinterface zijn succesvol verwerkt. Daarnaast zijn de discipline-specifieke en gegevenstypevoorbeelden, het niveau van gegevenstoegang en gerelateerde wettelijke verplichtingen ook meegenomen in de nieuwe versie. 

Het projectteam heeft de broncode van de tool online beschikbaar gesteld. Deze broncode kan worden aangepast om goedkeuring door andere databanken te vergemakkelijken en ook als onderdeel van FAIRsFAIR betrokkenheid- en trainingsactiviteiten.

Meer informatie

U kunt meer informatie over de achtergrond van de ontwikkeling van FAIR-Aware op de projectwebsite vinden, of contact opnemen met  (DANS). In het gedeelte FAIR certification leest u meer over de ontwikkeling van de tool, zowel beoordelingen en evaluaties van databanken als beoordelingen van individuele datasets.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.