Automatisch deponeren van data leidt tot groeispurt

8 maart 2022

In krap vier jaar tijd is het aantal gedeponeerde datasets meer dan verdubbeld tot wel 200.000. Dat is mede mogelijk gemaakt door het ‘van machine naar machine’ deponeren van data, zonder menselijke tussenkomst. We hebben met de diverse instellingen strikte afspraken gemaakt ten behoeve van dit automatisch deponeren van data.

Grootste repository in Europa

Wij richten ons op het hergebruik van onderzoeksdata om daarmee ook de kwaliteit van de wetenschap te bevorderen. Want door FAIR data wordt onderzoek beter controleerbaar, herhaalbaar en efficiënter: het samenstellen van datasets is kostbaar. We zijn begonnen als data-archief voor de geestes- en sociale wetenschappen maar sinds 2013 zijn we een (inter)nationaal repository voor alle wetenschappelijke domeinen. Met ruim 128.000 datasets uit de humanities en social sciences, meer dan 30.000 datasets uit de life sciences en over de 46.000 datasets met een interdisciplinair label, behoort DANS tot een van de grootste repositories in Europa.

Nieuw: domeingerichte Data Stations

Sinds 2008 brengen wij de data onder in het bekende, maar generieke, EASY-systeem. We merken dat er steeds meer behoefte ontstaat aan datadiensten met een naadloze integratie met virtual research environments (VRE’s). Daarom starten we dit jaar met het overbrengen van de data naar een nieuw systeem dat mogelijkheden biedt voor bewerking, versieopslag en analyses met externe tools. En waarmee je de dataset voor de lange termijn veiligstelt. Dit nieuwe systeem combineert domeingerichte Data Stations met onze Vault en biedt een gecertificeerd lange-termijn archief. Met deze domein specifieke Data Stations kun je data deponeren en naar data zoeken binnen jouw vakgebied/domein.

Instellingen die hun eigen data willen beheren kunnen gebruik (blijven) maken van ons platform DANS DataverseNL.

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Valentijn Gilissen M.A.

Data Processing Team Leader