ARIADNE Lab: nieuwe tools voor archeologische data

17 november 2022

Vanuit het ARIADNEplus project, waarin archeologische data van verschillende Europese landen aan elkaar worden gekoppeld, is het ARIADNE Virtual Research Lab gelanceerd. Het lab biedt onderzoekers nieuwe middelen om de data uit de ARIADNE infrastructuur te aggregeren, te analyseren en te bewerken.

Het ARIADNEplus portaal biedt toegang tot meer dan 3 miljoen bronnen. Ook de data uit het DANS Data Station Archaeology is hier in Europese context zichtbaar. Het ARIADNE Virtual Research Lab biedt de wetenschap meerdere diensten waarmee deze data onderzocht kan worden.

Het ARIADNE Lab bevat een aantal tools waarmee geaggregeerde data uit ARIADNE en externe data op verscheidene wijzen herschikt, bewerkt en geanalyseerd kunnen worden. Zo kan met -JupyterHub- bronnen worden aangeroepen en gegevens worden geanalyseerd zonder gebruikers te belasten met installatie- en onderhoudstaken. Ook maakt deze tool het delen van bronnen met andere gebruikers van het Lab veel gemakkelijker.

Daarnaast maakt de geïntegreerde ontwikkelomgeving -Rstudio-  het mogelijk om diverse programmeringstaken op de gegevens uit te voeren. Met de -Analytics Engine (DataMiner)- kan informatie uit tekstdocumenten worden geëxtraheerd waardoor deze teksten beter doorzocht kunnen worden en bestaande informatie verrijkt kan worden. Tot slot geeft de -GraphDB- onderzoekers toegang tot de ARIADNEplus Knowledge Base, inclusief alle partnerdata, als een Linked Open Data set en gemodelleerd volgens de ARIADNE-ontologie. Met GraphDB kunnen onderzoekers deze Knowledge Base verkennen met een interface of programmatisch middels query’s.

Het ARIADNE Lab berust op krachtige bronnen voor het efficiënt gebruik van de tools en het testen van scripts. Daarnaast wordt samenwerking wordt in deze tool gemakkelijker gemaakt. Lees meer hier over het ARIADNE Lab en maak gebruik van deze nieuwe diensten. 

ARIADNE staat voor Advanced Research Infrastructure for Archaeological Dataset Networking in Europe. DANS zorgt ervoor dat de data uit het Data Station Archaeology en het Digital Collaboratory for Cultural Dendrochronology (DCCD) ook via ARIADNE toegankelijk zijn.

 

 

 



Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.