Archeologische rapporten vermist en gevonden

2 september 2022

Slechts 1 procent van bijna 24.000 archeologische onderzoeksrapporten uit de periode 2002-2011 wordt vermist. De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed (IOE) heeft hierover een artikel gepubliceerd. Er werd erger gevreesd. Hoe is dit meevallende resultaat tot stand gekomen?

DANS heeft van 2016 tot en met 2020 in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een aantal projecten uitgevoerd gewijd aan het opsporen van missende rapporten. Daarbij werd in kaart gebracht waar de rapporten in Nederland beschikbaar waren. Het enorme aantal van bijna 24.000 rapporten werd door DANS bekeken en verwerkt:

Allereerst vond er een grote uitwisseling van rapporten plaats tussen DANS en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) om de collecties aan te vullen. DANS stelde hierbij duizenden DOI’s, ofwel duurzame links, naar deze rapporten beschikbaar. Vervolgens werden oude ARCHIS2 rapporten die nog ontbraken opgevraagd bij de archeologische bedrijven en universiteiten, zodat deze ook duurzaam toegankelijk konden worden gemaakt via het nationale e-Depot Nederlandse archeologie. DANS heeft zich niet tot de periode tot 2011 beperkt en heeft zich ook gericht op de nieuwere ARCHIS3 rapporten. De resultaten van dit werk door DANS zijn gedeeld met de Inspectie en het archief van DANS is door hen veelvoudig geraadpleegd bij de uitvoer van hun onderzoek. De positieve uitkomst toont het belang aan van een gecertificeerd archief.

Benieuwd naar het onderzoek en de overige resultaten? Ook dit rapport ‘Archeologische rapporten; vermist en gevonden’ is duurzaam door DANS opgeslagen in ons nieuwe Data Station Archaeology.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hella Hollander M.A.

Data Station Manager Archaeology