Anja Smit aan boord bij DANS

12 juli 2022

Anja Smit is vanaf maandag 11 juli directeur van DANS. Zij volgt hiermee Henk Wals op, die met welverdiend pensioen is gegaan. Smit brengt meer dan 30 jaar (internationale) ervaring met zich mee op het gebied van duurzame toegang van wetenschappelijke informatie. 

DANS is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de nationale data-infrastructuur met een ijzersterke internationale reputatie. Ook de komende jaren zal DANS, onder leiding van Smit, blijven anticiperen op nieuwe gebruikersbehoeftes om zo zijn unieke positie als nationaal expertisecentrum en repository voor (digitale) onderzoeksdata te behouden en versterken.

Smit: “Bij DANS kan ik een bijdrage leveren aan een hele belangrijke opdracht op een heel relevant en actueel onderwerp voor de wetenschap.”

Over Anja 

Anja Smit (61) was sinds 2010 Bibliothecaris van de Universiteit Utrecht en directeur van de Universiteitsbibliotheek. Zij brengt meer dan 30 jaar (inter)nationale ervaring mee op het terrein van duurzame toegang tot wetenschappelijke informatie. Zo was zij eerder directeur van de Universiteitsbibliotheken aan de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit, en Executive Consultant voor academische bibliotheken in de regio New England in de VS. Ook leidde ze samen met Frank Miedema tussen 2018 en 2019 het Open Science-programma van de Universiteit Utrecht. Anja Smit is internationaal actief in netwerken als LERU, OCLC en LIBER, waarvan ze secretaris-generaal is. Ze brengt dan ook een groot internationaal en voor DANS relevant netwerk mee. Smit behaalde haar MA in Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Henk Wals

Wals zag voor DANS een belangrijke rol in het Nederlandse datalandschap binnen een gedistribueerd nationaal ecosysteem waarin data en analytisch gereedschap gevonden, bijeengebracht en gekoppeld kunnen worden. Zo kunnen onderzoekers data binnen en buiten hun eigen domein vinden en combineren. Zo’n datalandschap met elkaar creëren, kan niet zonder afstemming, afspraken en samenwerking. Daaraan is de afgelopen jaren hard gewerkt, zowel internationaal als nationaal, bijvoorbeeld in de European Open Science Cloud (EOSC) en het Nationaal Programma Open Science (NPOS).

Wals is sociaaleconomisch historicus. Hij studeerde en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Wals was achtereenvolgens directeur bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) voor hij in april 2020 naar DANS kwam. Voor zijn eigen onderzoek bouwde Henk Wals al decennia geleden zijn eerste databases. De instituten die hij leidde zijn beide datacentra op hun terrein en spelen een belangrijke rol in de opbouw van de digitale infrastructuur voor de geesteswetenschappen.

Foto credits: Dennis Sies

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.