ACME-FAIR gids van FAIRsFAIR open voor publiek commentaar

20 januari 2022

De ACME-FAIR guide, ontworpen om managers van research data management (RDM) en aanverwante professionele diensten te helpen zelf te beoordelen hoe zij onderzoekers in staat stellen FAIR dataprincipes te hanteren, staat nu open voor publiek commentaar.

Met de jaarwisseling komt het einde van het FAIRsFAIR-project in zicht. Er wordt steeds meer gewerkt aan de voltooiing van de resterende resultaten en activiteiten van het project, voordat het eind februari afloopt. Voor die tijd zal een aantal hulpmiddelen in hun definitieve versie worden gepubliceerd of beschikbaar worden gesteld voor publiek commentaar.

ACME-FAIR guide

De ACME-FAIR guide is deels gebaseerd op “Do I-PASS for FAIR“, een zelfbeoordelingsinstrument om de FAIRness van een organisatie te meten van het Landelijk Coördinatiepunt Research Data Management (LCRDM). ACME-FAIR is ontworpen om managers van RDM en aanverwante professionele diensten te helpen zelf te beoordelen hoe zij onderzoekers, en het professionele personeel dat hen ondersteunt, in staat stellen de FAIR data principes in de praktijk toe te passen. Het definieert mogelijkheden om zeven FAIR-kwesties aan te pakken voor organisaties die onderzoek uitvoeren, waarvan er reeds vijf zijn gepubliceerd (de andere twee bevinden zich in de laatste ontwerpfase voordat ze worden opengesteld voor commentaar).

De zeven delen hebben betrekking op:

  1. Defining the Policy Environment
  2. Developing sustainable business models
  3. Professionalising roles through skills development
  4. Supporting data management planning
  5. Defining data interoperability frameworks
  6. Selecting data, services, and repositories
  7. Ensuring trusted curation

Meer informatie

Documentatie voor elk van deze onderwerpen is beschikbaar via Zenodo. Hier vind je ook instructies voor het geven van feedback: dat kan via de Google Docs die per deel beschikbaar zijn, of via het Google Form. Het is tot 7 februari 2022 mogelijk om feedback te geven.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Marjan Grootveld Ph.D.

Research Data Expert Team Leader