10 & 12 mei: SSHOC Open Science & RDM Train-the-Trainer Bootcamp

25 maart 2021

Op 10 en 12 mei 2021 vindt de SSHOC Open Science & Research Data Management Train-the-Trainer Bootcamp plaats. Deze bootcamp is één van de pre-conference events van de IASSIST 2021 Global Virtual Conference (GVC), dat van 18-20 mei 2021 plaats vindt. DANS is taakleider van de Train-the-Trainer activiteiten binnen SSHOC.

De SSHOC Train-the-Trainer bootcamp beslaat twee gratis sessies van twee uur, die op verschillende dagen zullen plaatsvinden. Op deze manier hebben deelnemers tussendoor tijd om te werken aan opdrachten. De bootcamp heeft als doel om trainers te helpen bij het vinden van middelen en tools om te hergebruiken in hun eigen trainingsactiviteiten. 

Programma bootcamp 

Op 10 mei vindt het eerste gedeelte van de bootcamp plaats. Tijdens deze sessie ligt de focus op het demonstreren van bestaande tools voor RDM die gebruikt kunnen worden als hands-on oefeningen in trainingsactiviteiten. Hierop volgt een sessie over didactiek, waarin tips voor het ontwikkelen van trainingen gedeeld worden. Dit omvat het gebruik van meer interactieve elementen, voorbereiden, evaluaties en de ontwikkeling van leerdoelen. Deelnemers worden aangemoedigd om de bruikbaarheid van de gepresenteerde tools voor hun eigen doelgroepen in te schatten en denken na over hoe ze hun eigen trainingsactiviteiten kunnen structureren.  

Het tweede gedeelte op 12 mei richt zich op de ontwikkeling van trainingen met behulp van wat er tijdens de eerste is besproken. Er is een interactieve sessie waarin wordt besproken hoe de gepresenteerde materialen en tools gebruikt kunnen worden in de context van een RDM training. Er worden verschillende trainingsmethodes gedeeld en ervaringen uitgewisseld. In het laatste gedeelte van de bootcamp krijgen deelnemers een update over de SSH Training Toolkit, hierin zijn gedurende SSHOC  bestaande en nieuwe trainingsmaterialen verzameld. Beschikbare trainingsmaterialen, zoals materiaal over GDPR, gevoelige data, FAIR en open data, worden belicht.

IASSIST 2021 GVC

Deze bootcamp is georganiseerd als één van de pre-conference events voor de IASSIST (International Association for Social Science Information Service and Technology) General Virtual Conference. IASSIST is een internationale organisatie van professionals binnen de informatie technologie en data services binnen de sociale wetenschappen. De IASSIST 2021 GVC zal van 18 tot 20 mei 2021 plaats vinden. De bootcamp en andere workshops worden in de week voorafgaand aan de conferentie gehouden. 

SSHOC

SSHOC staat voor Social Sciences & Humanities Open Cloud, het is een project dat gefinancierd wordt binnen het Horizon 2020 Framework Programma. Het doel van het project is om initiatieven van de huidige Europese onderzoeksinfrastructuren op het gebied van Sociale- en Geesteswetenschappen (SSH) beter op elkaar en op de Europese Open Science Cloud (EOSC) te laten aansluiten, om zo onderzoekers binnen het SSH-domein beter van dienst te zijn. DANS doet mee als partner binnen het Consortium of European Social Science Data Archives (CESSDA) en is verantwoordelijk voor twee taken: het opzetten van een data repository service op het EOSC Cloud platform en het opzetten van een duurzaam cross-disciplinair netwerk van trainers en een train-the-trainer toolkit op het gebied van research datamanagement binnen de SSH.

Meer informatie

Schrijf je hier in voor de bootcamp. Voor meer informatie over SSHOC, neem contact op met Ricarda Braukmann

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.