Data-expertise

Onze expertise, opgebouwd in nationale en Europese projecten, komt terug in de onderstaande expertdiensten van DANS, bedoeld voor onderzoekers, onderzoeksinstellingen, onderzoeksfinanciers, dataprofessionals en andere archieven, om te helpen bij (achtergrondinformatie over) het duurzaam opslaan en delen van data.

FAIR en Open data

Jouw onderzoeksdata FAIR maken én houden.

Lees verder

Research Data Management

Efficiënt en veilig alle versies van je data te beheren.

Lees verder

Certificering van digitale archieven

Voldoen aan de eisen die worden gesteld aan digitale archieven.

Lees verder

Monitor en analyse

DANS analyseert en stelt informatie beschikbaar over het datalandschap, dienend als basis voor databeleid.

Lees verder

Samen met anderen

DANS is actief in vele projecten en infrastructuren.

Lees verder

DANS Fellowship

DANS deelt kennis via het DANS Fellowship programma.

Lees verder

Training en Outreach

Interactief kennis uitwisselen over onderzoeksdata.

Lees verder

Consultancy

Advies op maat door de data-experts van DANS.

Lees verder

Tools

Online hulpmiddelen voor het werken met onderzoeksdata.

Lees verder

FAIR en Open data

Onderzoeksfinanciers eisen dat jouw data maximaal beschikbaar en geschikt zijn voor hergebruik en het reproduceren van onderzoek. Met andere woorden: data moeten Findable, Accessible, Interoperable en Reusable (FAIR) zijn.

De data-experts van DANS weten wat FAIR in verschillende vakgebieden inhoudt en kunnen jou helpen om onderzoeksdata FAIR te maken én te houden. Zo maken we onderzoek en onderzoekers samen beter zichtbaar.

Research Data Management

Waar sla je data tijdens en na jouw onderzoek op, wie mag er wanneer bij op welke voorwaarden, en wat ga je documenteren en mee-archiveren? In een datamanagementplan (DMP) beschrijf je deze en andere stappen om efficiënt en veilig alle versies van je data te beheren.

DANS vraagt niet om een DMP, maar helpt graag om bijtijds de latere archivering te plannen. De ervaring van DANS met het schrijven en reviewen van DMP’s voor internationale projecten en onderzoeksfinanciers stellen we graag beschikbaar.

Certificering van digitale archieven

DANS helpt erfgoedinstellingen die aan de slag (willen) gaan met het certificeren van hun digitale archief. Samen met het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) is de Wegwijzer Certificering voor Digitale archieven ontwikkeld, een website met informatie over het opzetten en uitvoeren van een certificeringstraject. DANS beheert de Wegwijzer.

De kennis en ervaring die DANS heeft op het gebied van certificering voor digitale archieven delen we ook in webinars, trainingen en projecten.  

Monitor en analyse datalandschap

DANS verzamelt, analyseert en presenteert kwantitatieve informatie over data repositories, FAIR-data praktijken en de stand van Open Science in Nederland. Ook worden enkele vergelijkingen met het buitenland getrokken.

Deze kennis wordt gedeeld via rapportages, seminars en workshops.

DANS Fellowship

DANS zoekt actief samenwerking met externe deskundigen en biedt de mogelijkheid tot een DANS Fellowship. Het gaat om een langdurige samenwerking rond een concreet project op het gebied van lange termijn archivering. Nieuwe kennis uit dit programma wordt gedeeld door middel van evenementen zoals webinars en presentaties.

Samen met anderen

Door deelname aan nationale en internationale projecten en infrastructuren werkt DANS, samen met onze samenwerkingspartners, mee aan de duurzame toegang tot onderzoeksdata.

Training en Outreach

Onze kennis delen we graag met onderzoekers, dataprofessionals, onderzoeksinstellingen, onderzoeksfinanciers en andere archieven. Geregeld organiseren we interactive workshops over data publiceren, archiveren, herbruikbaar en interoperabel maken. Ook de ontwikkelingen op het gebied van Open Science, research data management planning en tools komen aan bod.

Daarnaast organiseert DANS samen met anderen succesvolle interactieve trainingen, zoals: RDNL Essentials 4 Data Support, RDNL AVG en wordt trainingsmateriaal ontwikkeld zoals de DANS Data Game en de CESSDA Data Management Expert Guide.

Consultancy

Met consultancy en projectmatige ondersteuning helpt DANS om permanente toegang tot digitale onderzoeksgegevens te verbeteren. Onze data-experts hebben ruime ervaring binnen diverse wetenschappelijke disciplines en hebben partijen zoals Erasmus University Rotterdam, NWO en de Europese Commissie en Science Europe geadviseerd.

We bieden onder andere advies over en ondersteuning bij: het beter verankeren van datamanagement binnen je organisatie, de regels en ontwikkelingen omtrent Open Access en het delen van onderzoeksdata, hulp bij het invoeren en beoordelen van datamanagementplannen, tools om de FAIRness of herbruikbaarheid van data te beoordelen en het verkrijgen van een CoreTrustSeal-certificaat.

Tools

DANS deelt expertise en ervaring in de vorm van praktische tools en hulpmiddelen, zoals Text Fabric en FAIR-Aware.

Text Fabric is een bestandsformaat, datamodel, API en apps voor het verwerken van teksten en bijbehorende annotaties. Het wordt gebruikt voor een aantal significante (oude) tekst corpora waarvoor Jupyter notebook tutorials beschikbaar zijn.

FAIR-Aware is ontwikkeld door DANS onder de paraplu van het FAIRsFAIR project. Het helpt onderzoekers zich meer bewust te worden van de FAIR data principes en te leren hoe ze de kwaliteit van hun datasets kunnen verhogen door ze toe te passen.

Nieuws

Er is een nieuwe gebruikershandleiding beschikbaar voor gebruikers van DataverseNL. De handleiding is versimpeld en verwijst gebruikers beter naar waar ze moeten zijn voor ondersteuning en het verkrijgen van gebruikersrechten.

Op 7 november, de internationale dag van de Digitale Duurzaamheid, is het nieuwe NDE Netwerk Certificering gelanceerd. Word ook lid en ga in gesprek over de betrouwbaarheid en duurzaamheid van jouw archief!

Op de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid (World Digital Preservation Day) vieren we wereldwijd alles wat met digitale duurzaamheid te maken heeft. Het thema van dit jaar is Preserving Our Digital Content: Celebrating Communities en dat willen wij graag vieren door het belichten van recente gemeenschapsgedreven ontwikkelingen op het gebied van het definiëren en beschrijven van digitale archieven. UK Data Service heeft een blog geschreven voor deze dag in samenwerking met de CoreTrustSeal Board waar DANS ook deel van uitmaakt. In deze post brengen wij deze discussie naar ons eigen publiek met een Nederlandse vertaling, om de internationale en nationale gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen.