Let’s play the DANS Data game!

Speciaal voor onderzoekend Nederland heeft DANS een kwartetspel ontwikkeld: de DANS Data Game. Het spel geeft een indruk van het onderzoeksdatalandschap en is speciaal voor het 15-jarig bestaan van DANS geproduceerd.

Wil jij ook zo’n fraai kwartet bemachtigen? Het kwartet is in het Engels.

 • Bestel het spel gratis via het orderformulier onderaan deze pagina.
 • Klik hier om het DANS-datakwartet (.pdf) te downloaden.
 • Speel het spel online via deze link (volledige versie) of via deze link (verkorte versie). Het spel is alleen in multiplayer modus beschikbaar. We adviseren je om eerst de link van het spel met andere spelers te delen.

Deel je ervaring en volg de ervaring van anderen via #DANSdatagame.

Uitleg

Bekijk via deze link in 3 minuten hoe het werkt of lees de onderstaande instructies:

 1. Ga naar het online kwartet via deze link.
 2. Het kwartet is alleen beschikbaar in een multiplayer-modus, je speelt altijd tegen elkaar. De eerste persoon in een nieuw potje kan kiezen of deze uit 2, 3 of 4 personen bestaat. Het is handig om van te voren al medespelers te zoeken.
 3. Het spel vult automatisch openstaande spellen aan met nieuwe spelers.
 4. Als je de eerste speler bent, selecteer het aantal deelnemers en voer je naam in. Wacht nu op de andere spelers.
 5. Als je niet de eerste speler bent, voer je naam in. Wacht nu op de andere spelers.
 6. Zodra een pot vol zit en iemand zich aanmeldt, dan wordt een nieuwe pot gestart (die de eerste speler van de pot kan beheren).
 7. Alle spelers delen dus dezelfde link, op aanmeld volgorde worden de spelers verdeeld over de potjes.
 8. Het kan in theorie zijn (als je de link met veel mensen deelt) dat je niet met de spelers naar keuze in het potje terecht weet te komen.
 9. Als alle spelers zijn aangemeld kan het spel beginnen.

Spelregels

Doel

Kwartet is een kaartspel waarin getracht moet worden zo veel mogelijk kwartetten (vier bij elkaar horende kaarten) te verzamelen. Een kwartetspel bestaat dan ook uit een veelvoud van vier kaarten (kwartetten). Door goed te letten op andere beurten, kun je erachter komen wie welke kaarten heeft. Degene die aan het eind van het spel de meeste kwartetten heeft wint.

Voorbereiding

Alle kaarten worden onder de spelers verdeeld. Het is mogelijk dat sommige spelers meer kaarten hebben dan anderen. Je neemt de kaarten in je hand en laat ze niet aan andere spelers zien.

Het spel

Een willekeurige speler begint. Vraag aan een van de andere spelers om een kaart. Dit moet een kaart zijn uit een van de sets van vier waarvan je minstens één kaart in je hand hebt. Noem de naam van de set kaarten en vraag om een specifieke kaart uit die set die je nog niet in handen hebt. Als de speler die kaart heeft, moet hij deze aan jou overhandigen en kan je blijven vragen om kaarten totdat je er geen meer krijgt. Je mag alle spelers iedere keer vragen om een kaart. Als je een set van vier kaarten hebt, zeg je “kwartet!” en plaats je de vier bijpassende kaarten op de tafel voor je. Als de speler niet de gevraagde kaart heeft, is de beurt voorbij en is de speler aan wie het laatst een kaart is gevraagd de volgende. Het spel is afgelopen als alle sets zijn verzameld.

DANS-datakwartet met twee spelers

Wanneer de kaarten worden verdeeld, kan een blinde stapel worden gemaakt. Het spel gaat verder zoals hierboven beschreven, maar als iemand om een kaart vraagt die niet kan worden gegeven, ontvangt hij een kaart van de blinde stapel om zijn beurt te beëindigen. Deze variant kan ook door twee spelers worden gespeeld.

Attributie afbeeldingen

Graag geven wij erkenning voor de gebruikte afbeeldingen in het kwartet: 200 Degrees, 4TU.ResearchData, Auke Herrema, Caribb, CESSDA (CESSDA datamanagement expert guide), Chris McKenna, Clker-Free-Vector-Images, CoreTrustSeal, Creative Commons, DataCite, DOI.org, Dublin Core Metadata Initiative (DCMI), Elionas, euroCRIS, European Open Science Cloud (EOSC), FreeSVG, FREYA, G. Emmerich, Gerd Altmann, Gordon Johnson, HHHH, Jason Scott, Karen Arnold, McSush, Mrozlog, Nestor, OpenClipart-Vectors, ORCiD, Pete Linforth, Pettycon, Pettycon, PLoS, Research Organization Registry, Rursus, Clipartmax, Tomwsulcer, World Wide Web Consortium (W3C) en Zenodo. We hebben getracht alle belanghebbenden met betrekking tot het gebruikte beeldmateriaal te benaderen. Degenen die menen rechten te kunnen doen gelden, kunnen zich tot ons wenden.

Licentie

Het DANS-datakwartet (2020) is CC-BY-SA gelicenseerd. De volledige licentie-tekst is hier te lezen.

 

Orderformulier DANS Data Game

Naam(Vereist)
We will only use your e-mail address to contact you if we have questions about your address details or if something has gone wrong with the shipment.
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.