Event datum:

16 mei 2023

Locatie: YouTube Premiere

In deze Data Trail geven wij je een introductie tot de CESSDA Data Archiving Guide (DAG) en de verschillende hoofdstukken van de DAG. We delen ook hoe ons DANS-beleid en onze workflows overeenkomen met de aanbevelingen.

De CESSDA Data Archiving Guide (DAG) is een nieuwe tool ontwikkeld door CESSDA (Consortium of European Social Science Data Archives). Het is ontworpen om medewerkers van data-archieven en repositories inzicht te geven in het werk dat een data-archief verricht. In deze Data Trail-video introduceren we de verschillende hoofdstukken van de DAG en vertellen we hoe DANS’ eigen beleid en workflows overeenkomen met de aanbevelingen en wat onze volgende stappen zijn. Deze video is bedoeld als hulpmiddel voor (CESSDA) service providers en andere gegevensarchieven die meer willen weten over de CESSDA DAG en hoe ze deze in hun eigen training kunnen opnemen.

De DANS Data Trail zelf is de live-première van deze video: Op 16 mei om 13.00 uur CEST kan je de video bekijken. Je kunt nu alvast vragen in de comment achterlaten en op de bel drukken om notificaties te ontvangen. Wanneer de eerste playthrough om 13.00 uur plaatsvindt, zal er naast de video een live chat zijn waar je opmerkingen kunt achterlaten, onze suggesties kunt beantwoorden en vragen kunt stellen aan onze medewerkers uit de video (Ricarda Braukmann, Valentijn Gilissen, Maaike Verburg en Kim Ferguson). De video wordt gepresenteerd in het Engels (met ondertiteling) en je kunt vragen stellen in de chat in het Nederlands of Engels. Na de eerste playthrough blijft de video beschikbaar als bron op het DANS YouTube kanaal (evenals de chat voor een live playthrough indien gewenst). Registratie is mogelijk zodat je een herinnering ontvangt van de live première, zie onderaan de pagina. Je kan je ook abonneren op het DANS YouTube-kanaal om meldingen en herinneringen te ontvangen over de live-première en onze andere videobronnen die op het kanaal worden gedeeld. Klik op het bel-icoontje om meldingen te ontvangen.

Sprekers informatie

Dr. Ricarda Braukmann werkt als Data Station Manager Sociale Wetenschappen bij DANS. Ze is betrokken bij verschillende (inter)nationale projecten waaronder ODISSEI – de Nederlandse Open Data Infrastructuur voor Sociale Wetenschappen en Economische Innovaties – en CESSDA – het Consortium van Europese Sociale Wetenschappelijke Data Archieven. Haar werk richt zich op de bevordering van duurzame data-archivering, evenals betrokkenheid bij en training over Research Data Management (RDM) en Open Science. Twitter: @R_Braukmann

Valentijn Gilissen is teamleider dataverwerking bij DANS en geeft leiding aan het team van datamanagers dat de in het archief gedeponeerde datasets beheert. Valentijn werkt sinds 2007 bij DANS. Met een MA in Archeologie is hij begonnen als datamanager, voornamelijk voor archeologische datasets. Valentijn groeide in deze rol door tot Senior Data Manager en de DANS Preservation Officer, die zich bezighoudt met de samenstelling van de datasets in het archief en het bijhouden van documentatie zoals de richtlijnen voor DANS’ preferred file formats.

Kim Ferguson en Maaike Verburg zijn beide Research Data Management Experts in het Data Expert Team bij DANS. Het Data Expert Team houdt zich bezig met verschillende (inter)nationale projecten om expertise over datamanagement, FAIR data en open science te verwerven en te delen. Zij maakten een nieuw hoofdstuk voor de Data Archiving Guide over de onderwerpen FAIR en Trustworthy archives. Twitter: @kfergy; @MaaikeVerburg

Heb je vragen over dit event?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.