WUR kiest voor duurzame data-opslag bij DANS en 3TU

12 december 2013

De universitaire wereld raakt steeds meer doordrongen van het belang van duurzame toegang tot onderzoeksgegevens. Ook de bibliotheek van de universiteit van Wageningen (WUR) richt nu haar pijlen op het duurzaam opslaan van de onderzoeksdata die aan de universiteit verzameld worden. De WUR maakt hierbij gebruik van de gecertificeerde archieven van DANS en 3TU.Datacentrum.

Lees voor meer informatie over data-archivering aan de WUR ook het dubbelinterview tussen een medewerker van de Wageningse UB en een onderzoeker.

UB’s en archieven werken samen

De samenwerking met de bibliotheek van de WUR is een praktijkvoorbeeld van de nieuwe werkwijze die 3TU.Datacentrum en DANS sinds dit jaar hanteren. Daarin fungeert de universiteitsbibliotheek als frontoffice dat de onderzoekers adviseert over datamanagement en de duurzame opslag en hergebruik van onderzoeksdata. Voor het archiveren van de data maakt het frontoffice gebruik van de diensten van het backoffice: archieven met minimaal een Data Seal of Approval-keurmerk, zoals DANS en 3TU.Datacentrum. Zo profiteren beide partijen optimaal van elkaars kennis en kunde. Om de samenwerking met de UB’s te vergemakkelijken, hebben DANS en 3TU.Datacentrum zich verenigd in een gezamenlijke backoffice: de coalitie Research Data Netherlands (RDNL).

Meer informatie

Meer informatie over het frontoffice – backofficemodel leest u in de gelijknamige folder (.pdf). Voor verdere vragen over dit model of over Research Data Netherlands kunt u contact opnemen met Ingrid Dillo, coördinator Beleid en Communicatie bij DANS, via ingrid.dillo [at] dans.knaw.nl. Vanaf februari 2014 is de website van Research Data Netherlands met verdere informatie beschikbaar.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.