Workshop Sustainable Software Sustainability 2019 – meld je aan!

18 februari 2019

Van 24 tot 26 april organiseert DANS samen met SSI(UK) en het eScience Center een workshop over sustainable software sustainability voor iedereen die software maakt, aanschaft of onderhoudt.

In de slipstream van het toegenomen belang van data neemt ook de aandacht voor software toe. Die data worden immers ergens mee gemaakt, gelezen, geïnterpreteerd of anderszins behandeld. En als je dan je data tien jaar na officiële openbaarmaking (publicatie) moet bewaren maar de bijbehorende software niet, wat heb je er dan na acht jaar nog aan?

Het schrijven van software met het oog op duurzame onderhoudbaarheid was nooit een punt van overweging. Het programma moest in het geheugen van een computer passen, slechts doen wat het op het moment moest doen, of gewoon erg snel zijn, naar de maatstaven van het moment. Dat moet veranderen, anders blijven we bouwen aan een groeiende verzameling niet te onderhouden software. Maar welk advies is wijs en duurzaam houdbaar? En hoe motiveer je mensen om dit hun primaire aandachtspunt te laten worden?

Bij WOSSS19 wordt men die actief is op het gebied van Legacy-softwarebehoud en -ondersteuning samengebracht met diegenen die zich richten op de huidige en toekomstige softwarepraktijken. De volgende onderwerpen met betrekking tot onderzoekssoftware komen hierbij aan bod:

  • FAIR-principes voor software
  • Legacy / erfgoed
  • Softwareontwikkeling: huidige en toekomstige beste praktijken
  • Software depositie routes
  • Software Directories
  • Verwerving en planning van bronnen
  • Software-overdracht en opvolging

Meer informatie

De workshop vindt plaats in Den Haag op 24-26 april. Er zijn geen registratiekosten, maar registratie is wel verplicht. Vind hier meer informatie over het event.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.