Workshop metadata (standaarden) voor FAIR erfgoedonderzoek

20 februari 2023

Ben je data steward, datamanager, of onderzoeker in de heritage sciences? Ben of word je verantwoordelijk voor het beheren van onderzoeksdata afkomstig van de analyse van cultuurhistorische collecties of objecten, en wil je je data “FAIR” opslaan zodat ze beter vindbaar en (her)bruikbaar zijn voor anderen? Meld je dan aan voor de E-RIHS workshop over metadata voor FAIR erfgoedonderzoek.

De European Research Infrastructure for Heritage Science (E-RIHS), is een Europees netwerk dat erfgoedonderzoekers toegang geeft tot de infrastructuur van laboratoriumfaciliteiten, onderzoeksdata, kennis en expertise. De Nederlandse afdeling van E-RIHS faciliteert deze ontwikkeling op nationaal niveau via verschillende projecten en trainingen. Onderzoeksdata spelen uiteraard een belangrijke rol in de ontwikkeling van E-RIHS. Om onderzoeksdata makkelijk uit te kunnen wisselen en herbruikbaar te maken, oftewel Findable, Accessible, Interoperable en Reusable (FAIR) te maken, zijn metadata essentieel.

De E-RIHS workshop over metadata, eigenlijk data over data, verschaft een introductie tot generieke en meer gespecialiseerde metadata in erfgoedonderzoek. Ook hulpmiddelen om metadata optimaal te gebruiken, zoals vocabulaires en thesauri, komen aan bod. Experts vanuit organisaties zoals de Koninklijke Bibliotheek en het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, delen hun kennis en ervaring en de workshop omvat verschillende interactieve sessies.

Meer info, datum en locatie:

De workshop vindt plaats in de middag van dinsdag 14 maart, in een van de historische zalen van het Trippenhuis te Amsterdam, hoofdvestiging van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

De workshop is onderdeel van een E-RIHS.nl project, gecoordineerd door DANS in samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en VHIC Faculty.

Voor meer informatie over de opzet, het programma, de doelgroep, voertaal, en voor inschrijvingen voor de workshop, klik hier.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Cees Hof Ph.D.

Data Station Manager Life, Health and Medical Sciences / Physical and Technical Sciences / Data Vault