Wetenschapsbrief OCW: open science wordt de norm

26 maart 2019

In de wetenschapsbrief ‘Nieuwsgierig en betrokken – de waarde van wetenschap’ maakt minister Van Engelshoven (OCW) drie ambities voor de Nederlandse wetenschap voor de komende vier jaar bekend. ‘Open science’ komt in deze wetenschapsvisie en -beleid veelvuldig voor.

Naast een toelichting op de financiële impuls voor de wetenschap via de Nationale Wetenschapsagenda, de sectorplannen en een samenwerkingsverband om de grootste radiotelescoop ter wereld te bouwen, benoemt de brief andere mooie kansen. Eén daarvan is het nieuwe kaderprogramma Horizon Europe met open science als de norm voor alle onderdelen. Binnen open science wordt het ‘hergebruiken van onderzoeksdata’ genoemd als één van de speerpunten. DANS onderstreept dit uiteraard.

Peter Doorn, directeur DANS: “Het hergebruiken van data is al jaren onderdeel van de missie van DANS. Onderzoekers kunnen met de diensten DataverseNL en het online archiveringssysteem EASY data deponeren en doorzoeken. De DANS-dienst NARCIS maakt inzichtelijk hoeveel wetenschappelijke publicaties in Nederland open access publicaties zijn. In 2018 bijvoorbeeld, waren van de 88.617 publicaties beschikbaar via NARCIS 44.429 publicaties open access beschikbaar. Dat is ongeveer 50%. Het betreft zowel tijdschriftartikelen, proefschriften, conferentie papers, rapporten, etc.”

“Ook de European Open Science Cloud (EOSC) wordt in de wetenschapsbrief genoemd. In de EOSC moet het gemakkelijker worden voor onderzoekers in Europa om data te delen en te combineren, ook over disciplinaire grenzen heen. DANS neemt deel aan verschillende projecten binnen de ontwikkeling van de EOSC. Zo draagt DANS binnen het project FAIRsFAIR bij aan het ontwikkelen van FAIR-data (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable), kwaliteitsstandaarden en beleid op het gebied van open science.”

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid staat een link naar de volledige wetenschapsbrief. Heeft u vragen over de dienstverlening van DANS, neem dan contact met DANS op.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.