Week 5: MOOC Delivering Research Data Management Services

30 september 2019

De vijfde week van de nieuwe MOOC: Delivering Research Data Management Services is van start gegaan. Week 5 richt zich op het ontwikkelen van een persoonlijke roadmap.

De cursus van week 5 houdt rekening met informatie uit voorgaande weken. Resultaten van eerdere oefeningen, zoals de GAP-analyse, worden gebruikt om uw eigen roadmap te verbeteren.

Deelnemers uit meer dan 75 landen hebben zich ingeschreven voor de massive open online course (MOOC). De cursus is gestart op 2 september en zal de komende weken toegankelijk zijn. Het is nog steeds mogelijk om in te schrijven voor de cursus.

De eerste week stond in het teken van de introductie van Research Data Management en wie er verantwoordelijk is voor de verschillende research support services. Ook wordt er aandacht besteed aan het ontwikkelen van een research data management strategie. De online cursus helpt met het identificeren van persoonlijke behoeftes en kansen op het gebied van RDM. De leerstof uit week 1 is nog steeds toegankelijk in de online course.

De tweede week richtte zich op het zelf-evalueren van het vermogen om passende RDM-diensten te leveren. Met behulp van praktische oefeningen behandelt de MOOC de research data lifecycle en de GAP-analyse. Week 2 van de cursus sloot af met een zelfevaluatie door middel van de RISE-tool 

Week 3 ging over datamanagementplannen (DMP) en hoe deze het beste in de praktijk kunnen worden gebracht. Daarnaast wordt er ook ingegaan op de ontwikkeling hiervan op websites en DMP-services.

De focus van de vierde week lag op repositories. Van het certificeringsproces tot aandacht voor metadata, delen en juridische kwesties.

De inhoud van afgelopen weken blijft toegankelijk tot 21 oktober 2019.

Meer informatie

Wilt u deelnemen aan de cursus? Ga dan naar het FutureLearn platform. Gebruik de hashtags #RDMservices en #FLRDM om mee te discussiëren op social media.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.