Website voor geografische informatiesystemen geopend

15 januari 2010

Op 11 februari wordt in Den Haag een nieuwe website geopend die aan bezoekers de mogelijkheid biedt om op een historische kaart de regionale variatie in gemeentelijke gegevens weer te geven. Bij de opening wordt tegelijk een boek gepresenteerd: ‘Tijd en Ruimte; Nieuwe toepassingen van Geografische Informatiesystemen (GIS) in de alfawetenschappen’.

Website en boek zijn producten van het HGIN2 project van DANS en de Radboud Universiteit, waarin een eerder gemaakt prototype voor een historisch GIS-systeem is uitgewerkt tot een volwaardige webapplicatie. Onderzoekers kunnen met behulp ervan gemeentelijke data van ieder willekeurig jaar uit de periode 1812-2000 uploaden, visualiseren en vervolgens met behulp van NLGis gemaakte kaart weer downloaden.

Het boek ‘Tijd en Ruimte; Nieuwe toepassingen van GIS in de alfawetenschappen’, uitgegeven bij uitgeverij Matrijs te Utrecht, bestaat uit zestien hoofdstukken die ieder een andere functie van GIS voor de wetenschap belichten. Het is rijk geïllustreerd en toont voor een breed publiek de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van GIS in de alfawetenschappen. De verkoopprijs bedraagt tot 1 september € 29,95 daarna € 34,95.

De bijeenkomst waar boek en website worden gepresenteerd vindt plaats in het Java-gebouw van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op donderdag 11 februari van 14:30 uur tot 17:00 uur. Hij is gratis toegankelijk. Wel wordt bezoekers verzocht zich tevoren aan te melden via info at dans.knaw.nl.

Programma bijeenkomst

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.