Webinar FAIR data in practice: From FAIRy tale to FAIR enough

13 november 2018

FAIR data, FAIRness, FAIR compliance: kwam je de afgelopen maanden ook zo vaak de gekapitaliseerde versie van “fair” tegen? Heb je je wel eens afgevraagd wat dit acroniem precies betekent in relatie tot je eigen werk of in de onderzoeksgemeenschap in het algemeen? Of ken je de FAIR-principes in detail en wil je meer weten over een aantal van de meest recente discussies over dit onderwerp? Dan is het webinar “FAIR data in practice: From FAIRy tale to FAIR enough” iets voor jou.

Het webinar begint met een korte introductie over FAIR data, de status en het gebruik binnen de wetenschappelijke gemeenschap. Het eerste deel zal bestaan uit een demonstratie van de FAIR data checklist voor onderzoekers. Deze checklist is bedoeld om onderzoekers te ondersteunen bij het digitaal deponeren en delen van hun gegevens. Door de vragen uit de checklist te beantwoorden kan de onderzoeker beoordelen in welke mate zijn of haar gegevens FAIR worden gedeponeerd. 

Het tweede deel van het webinar zal een presentatie zijn over hoe betrouwbare data repositories FAIR data mogelijk maken, met als voorbeeld de vereisten voor het CoreTrustSeal certificaat. Door deze vereisten en de FAIR principes met elkaar te vergelijken kunnen we zien wat de verbanden zijn en waar ze elkaar kunnen aanvullen. Dit vergroot het inzicht in wat er nodig is om FAIR data en FAIR repositories mogelijk te maken.

Als laatste is er tijd voor een ‘Q&A’-sessie.

Sprekers: Peter Doorn, Ingrid Dillo, Eliane Fankhauser, Mustapha Mokrane.

Meer informatie

Klinkt dit interessant? Het evenement is inmiddels geweest, maar de presentatie en webinar zijn terug te vinden op de pagina met presentaties van DANS. Het webinar vond plaats op 11 December 2018, om 15:00. De voertaal tijdens het webinar was Engels.

Voor vragen kan je contact opnemen met .

Kijk ook op de webpagina van FAIR data assessment tools voor meer informatie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.