Waardering research data management Universiteit Oxford hoog

16 januari 2013

De University of Oxford (UK), één van de hoogst gewaardeerde universiteiten ter wereld, heeft een enquête over research data management gehouden onder haar wetenschappelijke staf.

Het onderzoek vraagt onder andere naar de gegevens die onderzoekers genereren, hoe ze deze gegevens organiseren en hun houding ten opzichte van het delen van gegevens.

Research data management essentieel
Het onderzoek laat interessante resultaten zien. Zo vindt 64% van de 314 respondenten research data management essentieel, 28% vindt het belangrijk en 8% vindt het nuttig tot op zekere hoogte. 1 respondent vindt research data management niet nuttig. Ook de voordelen van het delen van gegevens was een onderwerp in de vragenlijst. Uit de resultaten blijkt dat 37% van de respondenten door gegevens van anderen werd geïnspireerd om nieuw of aanvullende onderzoek te verrichten.

Delen van eigen onderzoeksgegevens
Ook aan de houding ten opzichte van het delen van eigen onderzoeksgegevens werd in het onderzoek aandacht besteed. 30% van de respondenten geeft aan dat ze graag alle of de meeste van hun gegevens delen, zonder beperkingen (na een passende embargo periode). 24% geeft aan dat ook zij graag alle of de meeste van hun gegevens delen, op voorwaarde dat bij de gegevens een instructie voor het gebruiken van de gegevens wordt verstrekt. Uit het onderzoek werd ook duidelijk dat juridische en/of ethische kwesties en commerciële bedrijven een aanzienlijke belemmering kunnen vormen voor het delen van gegevens.

Meer informatie
Kijk voor deze en andere uitkomsten van het onderzoek op de blogpost van de universiteit.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.