VS willen naar nationale infrastructuur voor data

28 maart 2007

De regering van de Verenigde Staten bereidt een voorstel voor om alle wetenschappelijke data van federale instellingen onder te brengen in openbare repositories. Dat meldt het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Nature. Volgens het blad is komend najaar een voorstel te verwachten van een speciaal daarvoor opgerichte Interagency Working Group on Digital Data (IWGDD) van tweeëntwintig overheidsinstellingen.

Onder de deelnemende instellingen zijn de NASA, verschillende ministeries, de National Science Foundation en het Office of Science and Technology Policy. Het streven is gericht op het type toegankelijkheid waarvan nu al erfelijkheidsonderzoekers profiteren bij Gen Bank en astronomen via het National Virtual Observatory – maar dan voor de gehele wetenschap in de VS. Wetenschappers zouden toegang kunnen krijgen tot de data van alle federale instellingen en die kunnen gebruiken voor hun eigen onderzoek.
De bedoeling is om eerst een robuuste publieke infrastructuur op te zetten. Daarachter dient zich de mogelijkheid aan om een nationaal netwerk van open repositories te creëren met geld van de overheid en personeel bestaande uit computer- en archiefprofessionals.
Meer informatie is te vinden bij Nature voor degenen die toegang tot de website van het tijdschrift hebben.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.