Vijf Nederlandse repositories in laatste Top Honderd

3 februari 2010

In de laatste editie van het Ranking Web of World Repositories, verzorgd door het Spaanse Cybermetrics Lab, komen vijf Nederlandse archieven voor. Met een vijftiende plaats is de hoogste Nederlandse positie voor het Utrechtse Igitur Archief, gevolgd door het Groninger dissertatie-archief op een negentiende plaats.

De eerste plaats wordt bezet door arXiv.org, een repository van de Amerikaanse Cornell University. In de Top Vijftien zijn verder acht andere in de VS beheerde repositories te vinden, naast drie Franse, twee Zwitserse en één van de Verenigde Naties.
Van de overige drie Nederlandse repositories in de eerste honderd is er één van Leiden Universiteit (plaats 33) en een tweetal van de Universiteit Twente: University of Twente op 78 en EEMCS EPrints Service op 79. Links naar alle repositories worden aangeboden op de website van het Ranking Web of World Repositories.
Bij deze laatste editie gaat het om een Top 400 van repositories die aan bepaalde eisen voldoen, zoals dat ze een autonome domeinnaam moeten hebben (die niet begint met www), dat ze zich alleen met wetenschappelijke informatie bezig houden en dat ze meer dan een paar Journals moeten archiveren. De positie van een repository op de ranglijst wordt bepaald door zijn positie op aparte ranglijsten voor omvang, zichtbaarheid op het web, het aantal ‘rich files’, waaronder pdf’s en Excel-files (nieuw deze keer) worden gerekend, en een score die met behulp van Google Scholar wordt berekend.
Aanbieder Cybermetrics Lab, die ook ranglijsten publiceert van universiteiten, ziekenhuizen, business schools en onderzoekcentra, geeft op de website informatie over de methodiek van de Top 400.
Tot voor kort was alleen het aantal tekstbestanden in pdf-format een maat voor het aanbod van de gerangschikte repositories, waardoor data-archieven zoals DANS EASY weinig kans hadden. Dat is nu voor het eerst anders, maar nog steeds lijkt het gehanteerde setje criteria meer betrekking te hebben op tekst-georiënteerde archieven dan op data-archieven.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.