Vier vragen aan prijswinnaar Herbert van de Sompel

4 augustus 2017

Informatiewetenschapper Herbert van de Sompel, die op het moment zijn sabbaticaljaar doorbrengt bij DANS, heeft de prestigieuze Paul Evan Peters Award 2017 gewonnen.

Dat maakten de Coalition for Networked Information (CNI), de Association of Research Libraries (ARL) en Educause bekend, de organisaties die de prijs om de drie jaar toekennen aan een persoon die een opzienbarende en blijvende bijdrage heeft geleverd aan de creatie en het innovatief gebruik van network-based informatiebronnen en -services die intellectuele productiviteit en kennisvermeerdering bevorderen. De prijs is genoemd naar de in 1996 overleden oprichter van de CNI.
We vragen Herbert van de Sompel, die al sinds een KNAW-fellowship in 2010 regelmatig bij DANS te vinden is, om zijn reactie.


Wat betekent het krijgen van deze prijs voor u?

“Binnen mijn veld van werken is deze prijs het summum, dus ik ben er zeer blij mee. Het is een enorme eer als je de lijst bekijkt van mensen die die prijs voorheen hebben gekregen. Vinton Cerf, die uiteindelijk internet, TCP/IP uitgevonden heeft; Tim Berners-Lee, het web; Brewster Kahle, Internet Archive; Paul Ginsparg, preprintplatform arxiv.org; dat zijn niet de minsten. En die laatste drie – Berners-Lee, Ginsparg en Kahle – zijn voor mij persoonlijk enorme inspiratiebronnen geweest; mijn werk situeert zich zo’n beetje op de kruising van hun werk. Om dan in diezelfde lijst te mogen staan, is behoorlijk fantastisch.”

 

Wat zijn de bijdragen geweest waarvoor u de prijs heeft gekregen, denkt u?

“Verschillende dingen. Mijn vroegste werk in dit verband: OAI-PMH, dat gebruikt wordt in de repositorywereld, cultural heritage, wetenschappelijke communicatie, zelfs Wikipedia gebruikt het; dat is een zeer wijdverspreid protocol. En uiteraard OpenURL en linking servers die echt over heel de wereld in academische en onderzoeksbibliotheken worden gebruikt. Dat zijn de dingen waarop deze prijs het meest is gebaseerd, omdat die nu echt ingebakken zijn in de infrastructuur overal. Persoonlijk vind ik Memento mijn beste werk, omdat het supersimpel is en tegelijkertijd enorm krachtig. Memento heeft gezorgd voor een naadloze integratie van webarchieven in het web; in plaats van een bestemming zijn archieven infrastructuur geworden. Heden en verleden van het web zijn nu versmolten, terwijl het voorheen aparte dingen waren.”
 

Onderdeel van de prijs is het houden van de Paul Evan Peters Memorial Lecture. Weet u al waar u het over gaat hebben?

“Ik heb mij hier bij DANS tijdens mijn sabbatical vooral beziggehouden met het gedistribueerde web. Er is een hele beweging, opgestart door Tim Berners-Lee, die het web weer wil herdistribueren, dus ingaan tegen de enorme centralisering die is ontstaan door bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Daar zal ik het zeker over gaan hebben, vooral over de vraag of het ideeëngoed en de gerelateerde technologieën gebruikt kunnen worden voor wetenschappelijke communicatie.”
 

 Tot slot, uw droom is om te komen tot ‘a scholarly communication system that fully embraces the Web’. Hoe ver zijn we daar nog van?

“Zeer ver. Kijk alleen al naar het feit dat de meeste wetenschappelijke communicatie gebeurt op basis van pdf’s, dus geen html. De gevestigde uitgevers zijn behoorlijk slecht in het gebruiken van webstandaarden, webtechnologieën, en in het machinebereikbaar maken van informatie. En ook in de repositorywereld zijn ze lang blijven steken in alleen maar support voor OAI-PMH. Gelukkig is er nu een nieuwe beweging, bijvoorbeeld met de Next Generation Repositories van COAR, waarin gedacht wordt over de technologieën om van repositories niet de begraafplaats van wetenschappelijke communicatie te maken, maar het startpunt. Ik hoop dat die repositorybeweging, die herzieling van de repositories, een soort druk zet op het systeem. Of dat zal gebeuren, gaan we de komende twee jaar zien.”

Herbert van de Sompel zal de Paul Evan Peters Award overhandigd krijgen op de CNI Membership Meeting in Washington, 11-12 december in Washington, DC.

Meer informatie

Zie voor meer informatie over de Paul Evan Peters Award de website van de CNI.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.