Verrijkte Publicaties toegankelijk via NARCIS

15 december 2011

Vanaf 1 december zijn Verrijkte Publicaties live te zien via de NARCIS portal. NARCIS geeft een overzicht van titels van Verrijkte Publicaties. Het aanklikken van een titel activeert de Visualiser die de Verrijkte Publicatie toont.

DANS speelt via de portal NARCIS in op de ontwikkelingen rondom Verrijkte Publicaties. Enerzijds heeft het de infrastructuur dusdanig aangepast dat NARCIS beschrijvingen van Verrijkte Publicaties die voldoen aan de richtlijnen van SURFfoundation zonder problemen kan opnemen. Daarnaast heeft DANS de eerder genoemde ‘Visualiser’ geïntegreerd in de NARCIS dienst. Hierbij heeft DANS inhoudelijk en financieel hulp gekregen van SURFfoundation.Verrijkte Publicatie

Een Verrijkte Publicatie is een nieuwe communicatievorm in de wetenschap waarbij onderzoekers publicaties online beschikbaar stellen in samenhang met ander materiaal. Door het toevoegen van de achterliggende data en modellen bij een artikel, wordt het gemakkelijker om de resultaten te verifiëren, reproduceren en hergebruiken.

Onderzoeker centraal
Welke informatiebronnen aan elkaar gekoppeld worden bepaalt de onderzoeker. In principe kan hij of zij alles aan elkaar knopen, maar een academisch onderzoeker is zeer goed in staat zich te beperken tot die componenten die er werkelijk toe doen. Zo kan de onderzoeker bijvoorbeeld aangeven met welke onderzoeksgroepen er is samengewerkt, waarbij – met dank aan internet – meteen verwezen wordt naar de betreffende homepages.

Standaardisatie
Als elke onderzoeker zijn of haar Verrijkte Publicaties volgens eigen richtlijnen gaat samenstellen ontstaan er heel veel Verrijkte Publicaties, maar is er geen methode om al die publicaties op dezelfde manier te tonen. Standaardisatie is dus nodig zonder dat de vrijheid van de onderzoeker bij het samenstellen van een Verrijkte Publicatie wordt beperkt. DANS heeft in samenwerking met SURF, universiteiten en andere instellingen richtlijnen voor het maken van Verrijkte Publicaties opgesteld.

VP-Tenderprojecten 2011 en visualisatie
Het afgelopen jaar hebben diverse onderzoeksgroepen enthousiast gewerkt aan het samenstellen van Verrijkte Publicaties volgens deze richtlijnen. Tegelijkertijd is gewerkt aan de ontwikkeling van een methode om al die relaties tussen de componenten van een Verrijkte Publicatie zichtbaar te maken. Al snel werd duidelijk dat het puur tekstueel aangeven van die relaties niet leidt tot overzichtelijkheid. Een grafische presentatie met behulp van een speciaal ontwikkelde ‘Visualiser’ zorgt voor een heldere presentatie.

Meer informatie
Het tonen van Verrijkte Publicaties in NARCIS gebeurt nu nog in een beta-versie. DANS heeft keuzes moeten maken bij het presenteren van de Verrijkte Publicaties, maar staat open voor suggesties om de presentatie te verbeteren. Neem voor meer informatie contact op met Arjan Hogenaar.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.