Verbeteren van data FAIRness

26 februari 2024

Onderzoekers en repositories samenbrengen, een Europees perspectief

Het rapport ‘Uniting researchers and repositories to improve data FAIRness: The Netherlands in European perspective’ werpt een interessante kijk op het Nederlandse landschap van onderzoeksdata in vergelijking met de Europese context.

Dit rapport is gebaseerd op de data uit de studie ‘European Research Data Landscape’. Deze studie onderzocht de werkwijzen van onderzoekers bij het produceren, hergebruiken en deponeren van data, evenals het FAIR maken van de data. De bevindingen benadrukken zowel de vooruitgang als de uitdagingen op het gebied van het bevorderen van FAIRness van onderzoeksdata en het verder omarmen van de idealen van open science op Europees niveau. Dit artikel belicht enkele intrigerende trends en patronen die naar voren zijn gekomen uit deze vergelijking, en biedt inzicht in mogelijke aandachtsgebieden en benaderingen om het huidige beeld verder te verbeteren.

  • FAIR staat op de kaart, maar het algemene bewustzijn en sommige specifieke werkwijzen vereisen nog steeds specifieke ondersteuning en incentives;
  • Software is in opkomst in Nederland op een geavanceerd niveau vergeleken met de Europese trends. Deze ontwikkeling brengt nieuwe vragen, wensen en eisen met zich mee voor support, duidelijkheid en standaarden;
  • Begrip is de sleutel tot verbetering en vooruitgang. Onderzoekers en repositories moeten moeite doen om elkaar beter te leren kennen, dezelfde taal te spreken en te begrijpen wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

Nederland is momenteel erg ver op het gebied van het beheer van onderzoeksdata en FAIR-praktijken. Eerdere en huidige activiteiten in het nationale wetenschappelijke landschap zijn vruchtbaar geweest. De conclusies uit het onderzoek vertellen ons dat:

  • De meeste Nederlandse repositories verwijderen data nooit na een bepaalde tijd.
  • Nederlandse onderzoekers produceren meer software en code in hun onderzoeksactiviteit.
  • Nederlandse onderzoekers geven vaker aan dat ze een data management plan maken wanneer ze aan hun onderzoek beginnen.
  • Nederlandse onderzoekers hergebruiken vaker observationele data, software en code, en kwantitatieve gegevens in tabelvorm in vergelijking met alle Europese onderzoekers.
  • Nederlandse onderzoekers zijn zich meer bewust van FAIR principes en het open science beleid van de Europese Unie.

Voortdurende ambitie kan worden gestimuleerd door evaluatie-oefeningen, zoals de data-analyse in dit rapport, die nieuwe of andere benaderingen voor verdere vooruitgang aan het licht kunnen brengen. Dit rapport benadrukt de noodzaak voor onderzoekers en repositories om zich meer te richten op het samenwerken en het toelichten van hun perspectieven, behoeften en de ondersteuning die ze elkaar kunnen bieden. Dergelijke samenwerking is nodig om FAIR verder te brengen dan individueel mogelijk is. Op Europees niveau wordt bredere samenwerking ook gezien als steeds belangrijker voor het verbeteren van het wetenschappelijke ecosysteem, wat een ontwikkeling is waar Nederland actief bij betrokken kan en moet zijn om de wetenschap op grotere schaal vooruit te helpen.

Klik hier voor het rapport op Zenodo.

Heb je vragen over dit artikel? Gebruik dan het onderstaande contactformulier.



Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.