Verbeterde zoekfunctie en meer data te vinden

21 juni 2023

Het ODISSEI-portaal is vernieuwd en in deze derde versie kun je nu met Engelse zoektermen zoeken naar CBS-metadatarecords die in het Nederlands beschikbaar zijn. Er zijn bijna 7.500 datasets beschikbaar bij de verschillende Nederlandse instituten.

Naast de sociaalwetenschappelijke metadata van CBS, LISS, DataverseNL en DANS zijn nu ook de metadata van de Historische Steekproef Nederlandse bevolking (HSN) opgenomen. De portal oogst ook het onlangs uitgebrachte DANS Datastation Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen, dat het DANS-archief EASY heeft vervangen.

Verbeterde zoekfunctie voor CBS-metadata

In deze bijgewerkte versie van het ODISSEI Portal prototype zijn verbeteringen gemaakt om beter metadata te kunnen vinden gerelateerd aan CBS microdatasets. Veel meer informatie over variabelen is nu zichtbaar in het metadatablok ‘variable information’. Het is nu ook mogelijk om te zoeken naar metadata records gebaseerd op de namen die CBS gebruikt in de Remote Access omgeving (zoals KINDOUDERTAB).

Meertalig zoeken op CBS trefwoorden

Een grote verbetering is dat het portaal nu meertalig zoeken op CBS trefwoorden ondersteunt. De CBS metadata wordt verrijkt door de beschikbare Nederlandse trefwoorden te mappen naar trefwoorden in de European Social Sciences Language Thesaurus (ELSST). In ELSST zijn vertalingen beschikbaar naar andere talen en dit maakt het mogelijk om Nederlandse metadata records te vinden wanneer je zoekt met Engelse termen. Als je bijvoorbeeld in het CBS-gedeelte van het ODISSEI-portaal bent, kun je zoeken op ‘employment’ en datasets vinden die hiermee te maken hebben, ook al zijn de metadata alleen in het Nederlands beschikbaar. Deze functie zal de komende maanden worden uitgebreid en verbeterd.

Verdere ontwikkelingen

Tot eind 2024 wordt het portaal verder ontwikkeld en verbeterd door ODISSEI, DANS, VU en SURF als onderdeel van het ODISSEI Roadmap project. De verzamelde metadata wordt verrijkt met bestaande gecontroleerde vocabulaires om de vindbaarheid van de informatie te vergroten. Meer aanbieders van metadata zullen worden toegevoegd aan het portaal met het uiteindelijke doel om onderzoekers toegang te geven tot informatie over alle relevante sociaalwetenschappelijke datasets in Nederland. Data-aanbieders van de ODISSEI gemeenschap worden aangemoedigd contact op te nemen met het team van het portaal om hun metadata beschikbaar te maken in het portaal.

Tot slot zullen de functionaliteiten rond de data access broker worden ontwikkeld, die gebruikers in staat moeten stellen om data direct op te vragen bij de verschillende dataleveranciers.

Het ODISSEI-portaal is hier gratis beschikbaar.
Voor meer informatie over het portaal of om feedback te geven, kun je een e-mail sturen naar ODISSEI.

Met een eerste prototype gelanceerd in september 2022, combineert het portaal metadata van een grote verscheidenheid aan onderzoeksdatarepositories in een enkele interface, waardoor geavanceerde queries mogelijk zijn om de vindbaarheid te ondersteunen en de toegang tot datasets van sociale wetenschappen in Nederland te vergemakkelijken.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.