Veel belangstelling voor jubileumsymposium ‘Door Data Gedreven’

14 september 2009

Kort na de eerste aankondiging van het symposium ‘Door Data Gedreven’, dat op 2 december in Den Haag wordt gehouden, kwamen er bij DANS al tientallen aanmeldingen binnen. Dat is opvallend omdat het programma met inleiders nog niet bekend is. De organisatie hoopt dat programma binnenkort definitief vast te stellen.

Het onderwerp, dat in de ondertitel wordt beschreven als ‘Nieuwe inzichten in de wetenschap door innovatief gegevensgebruik’, blijkt grote belangstelling te genieten bij onderzoekers in de alfa- en gammawetenschappen. DANS koos voor een brede opzet waarbij inleiders uit heel verschillende wetenschappen ervaringen delen met innovatief onderzoek op basis van opnieuw gebruikte gegevens. ‘De groeiende beschikbaarheid van data voor hergebruik leidt tot steeds meer nieuwe methodes en tot het beantwoorden van andere onderzoekvragen dat tot nu toe,’ aldus het instituut dat in zijn aankondiging van het symposium zegt, de toekomst van de maatschappijwetenschappen en humaniora door die ontwikkeling zonnig in te zien.
Die toekomst zal volgens de organisatoren op het symposium meer aandacht krijgen dan het verleden, dat aanleiding vormde voor de bijeenkomst. Dit jaar is het vijfenveertig jaar geleden dat het eerste wetenschappelijke data-archief in Nederland werd opgericht: het Steinmetzarchief voor de sociale wetenschappen. In 1989, twintig jaar geleden dus, werd het Nederlands Historisch Data Archief opgericht en vijf jaar later het Wetenschappelijk Statistisch Agentschap. Vijf jaar geleden tenslotte ging het Electronisch Depot voor de Nederlandse archeologie van start. Al die instituten zijn intussen onderdeel geworden van DANS.
Meer informatie over het symposium treft u elders op deze website, waar binnen afzienbare tijd ook het programma en de line-up bekend worden gemaakt. Daar wordt ook de mogelijkheid tot aanmelden geboden.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.