Van de Sompel nieuwe collega bij DANS

27 juli 2018

Met trots kondigen we aan dat informatiewetenschapper Herbert van de Sompel vanaf december Chief Innovation Officer bij DANS wordt.

Van de Sompel (1957) studeerde wiskunde en computerwetenschap aan de universiteit van Gent. Hij promoveerde in 2000 op een proefschrift over contextgevoelig en dynamisch linken van wetenschappelijke informatie. Voor die tijd was hij hoofd automatisering van de universiteitsbibliotheek in die stad. Daarna was hij onder meer als directeur e-strategie verbonden aan de British Library (Londen, UK) en als visiting professor aan Cornell University (Ithaca, New York). Sinds 2002 is hij leider van het onderzoeksteam ‘Digital Library Research and Prototyping’ aan het Los Alamos National Laboratory (New Mexico, USA). Hij ligt mede aan de grondslag van veel gebruikte informatie standaarden (onder meer OAI-PMH, OpenURL, OAI-ORE, Memento, NISO/OAI ResourceSync, Web Annotation) en nam deel aan invloedrijk onderzoek naar onder meer alternatieve metrieken voor wetenschappelijke publicaties (MESUR project) en ‘reference rot’ in wetenschappelijke communicatie (Hiberlink project). In 2017 ontving hij de prestigieuze Paul Evan Peters Award voor zijn bijdrages aan duurzame digitale infrastructuur ter ondersteuning van onderwijs en onderzoek. 

Van de Sompel was al tweemaal visiting professor bij DANS. DANS-medewerkers beschrijven hem als iemand die het potentieel heeft om dingen die in de internet- en archiefgemeenschap als wenselijk worden gezien ook te laten gebeuren, en dan vaak ook nog op een hele grote schaal.  

Van de Sompel: “Mijn recente sabbatical bij DANS is me danig bevallen, dat ik de mogelijkheid om er vast aan de slag te gaan gretig heb aangenomen. Ik kijk er echt naar uit om bij te dragen aan de vele nationale en internationale projecten waarbij DANS is betrokken. Ik hoop ook een aantal van mijn recente initiatieven vanuit DANS verder uit te kunnen bouwen, denk bijvoorbeeld aan Memento Tracer, een innovatieve aanpak voor webarchiveren.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de persoonlijke website van Herbert van de Sompel of neem contact met hem op via herbert.van.de.sompel [at] dans.knaw.nl.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.