Update Open Science Conferentie

7 april 2016

Als tijdelijk voorzitter van de EU heeft Nederland extra aandacht voor open access gevraagd. Op 4 en 5 april werd daarom door het ministerie van OC&W de Open Science conferentie georganiseerd in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het actieplan Amsterdam Call for Action on Open Science is het belangrijke resultaat van de conferentie.

Nederland is ervan overtuigd dat Europese samenwerking de transitie kan verzorgen van het traditionele publicatiemodel naar open science (vrije toegang tot wetenschappelijke informatie, zonder financiële- en auteursrechtelijke beperkingen). In de wetenschap wordt immers steeds meer disciplineoverstijgend samengewerkt op internationaal niveau. Voor de conferentie werden verschillende belanghebbenden uitgenodigd: politici, wetenschappers, vertegenwoordigers van universiteiten en onderzoeksorganisaties en wetenschappelijke uitgevers. Zo waren staatssecretaris Dekker, de Noorse en Portugese staatssecretaris en EU-commissaris Moedas aanwezig. Ook DANS was aanwezig.

Betrokkenheid DANS

DANS heeft op verschillende manieren bijgedragen aan de conferentie. Zo hield Patrick Aerts een presentatie over de betrokkenheid van onderzoekers bij Open Data & Software, een sessie georganiseerd door Peter Doorn. Ook aan de Call for Action heeft DANS uitvoerig meegewerkt. Directeur Generaal Research van de EU Robert-Jan Smits liet zich lovend uit over DANS, hij benoemde dat DANS uitstekend werk doet en een belangrijke rol speelt in de Europese datavoorziening.

Vervolgstappen

Het concept “Amsterdam Call for Action on Open Science” is het belangrijkste resultaat van de conferentie. Het concept en andere informatie staat ook online. Op 27 mei is de Raad van Europese ministers van onderzoek en innovatie waar zij afspraken zullen maken over open science en de ambities en acties voor de komende jaren.

Meer informatie

Meer informatie over het Nederlands EU-voorzitterschap 2016 staat online. Kijk voor de film, getoond tijdens de plenaire sessie, op YouTube. KNAW-president José van Dijck heeft tijdens de conferentie de eerste exemplaren van de interviewbundel Open boek over open access overhandigd aan Eurocommissaris Carlos Moedas en staatssecretaris Sander Dekker.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.