Unieke getuigenissen van de razzia van Rotterdam digitaal beschikbaar

29 oktober 2014

Naar aanleiding van de 70-jarige herdenking van de razzia van Rotterdam hebben Stichting Reis van de Razzia, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en DANS unieke getuigenissen van deze razzia van Rotterdam toegankelijk gemaakt via getuigenverhalen.nl en EASY.

Het was de grootste razzia in de Tweede Wereldoorlog in Nederland: de razzia van Rotterdam. Op 10 en 11 november 1944 pakte de Duitse bezetter 52.000 Rotterdammers tussen de zeventien en veertig jaar op en stuurde deze mannen als dwangarbeiders naar Duitsland.

Naar aanleiding van de 70-jarige herdenking hebben Stichting Reis van de Razzia, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en DANS unieke getuigenissen van de razzia van Rotterdam toegankelijk gemaakt via getuigenverhalen.nl en EASY.

Dankzij het oral history-project Reis van de Razzia zijn in totaal 75 verhalen over deze razzia digitaal beschikbaar gesteld. In korte en lange interviews belichten Rotterdammers de verschillende aspecten en gevolgen van de razzia. De toen jonge mannen vertellen onder andere over de reis, de ontberingen in Duitsland en hun heimwee naar huis. Het ‘thuisfront’ gaat in op de gevolgen voor de achterblijvers, de Hongerwinter en het gat wat door de razzia in de Rotterdamse samenleving werd geslagen.

Lancering
Burgemeester Aboutaleb zal het project Reis van de Razzia op 10 november lanceren tijdens de herdenking in het Feijenoordstadion in Rotterdam; één van de plekken vanwaar de mannen werden weggestuurd.

Over Getuigenverhalen en EASY

Het aantal mensen dat de oorlog heeft meegemaakt, wordt kleiner. Om de belevenissen en de indrukken over de oorlog te bewaren en vast te leggen voor de toekomst zijn er interviews afgenomen met getuigen van de oorlog. DANS en het NIOD stellen deze via getuigenverhalen.nl beschikbaar. De interviews van Reis van de Razzia zijn hier aan toegevoegd. De datasets inclusief transcripties zijn ook beschikbaar via het online archiveringssysteem EASY van DANS.

Foto: Rotterdamse mannen lopen over straat. Genomen vanuit een woning aan de Oudedijk in Rotterdam

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.