Uitkomsten ePLAN-workshops nationale ICT-infrastructuur

28 januari 2016

Onlangs heeft ePLAN workshops georganiseerd voor onderzoekers. Tijdens deze workshops zijn de voorlopige uitkomsten van de enquête besproken, verdiept en aangescherpt, middels discussies, ondersteund door stellingen en ander materiaal.

ePLAN staat voor Platform van eScience/Data Research Centra in Nederland. In 2015 heeft ePLAN een enquête georganiseerd om de toekomstwensen en -verwachtingen te peilen van het Nederlandse onderzoeksveld. De vier workshops zijn ingericht langs de (door het Netherlands eScience Center gedefinieerde) lijnen van het totale onderzoeksdomein: Environment & Sustainability, Physics & Beyond, Life Sciences & eHealth en Humanities & Social Sciences.

Eerste resultaten Humanities & Social Sciences

De uitkomsten van de workshop Humanities & Social Sciences leverde onder meer een top-3 belangrijkste aandachtspunten op voor dit brede wetenschapsdomein:

  1. Digitalisatie van bronnen
  2. Beleid voor behoud van tools en software
  3. Analyse tools voor humanities gebaseerd op de algemene infrastructuur

Daarnaast waren er uiteraard ook andere belangrijke wensen en observaties. Zo zijn er (nog) geen wetenschappelijke credits voor het produceren van data en is er behoefte aan ondersteuning en training. Het goed regelen van opslag en toegang tot data, het kunnen beschikken over integrale datasets en het toegankelijk krijgen van copy-righted data voor onderzoek staan eveneens hoog op de wensenlijst.

Meer informatie

De uitkomsten van de enquête met de aanvullende input vanuit de workshops zullen worden gepresenteerd aan NWO, SURF, KNAW en mogelijk ook aan de departementen van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken. Meer informatie staat op de website van ePLAN. DANS is als lid betrokken bij ePLAN.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.