Uitgelicht: dataset ‘Gent, Hogeweg’ in EASY

16 december 2016

Met ‘Gent, Hogeweg’ is EASY weer een mooie dataset rijker. Deze Belgische vindplaats laat een mooie opeenvolging zien van landgebruik door de tijd heen.

Het grafveld uit de midden-bronstijd, wat zijn oorsprong vindt in het laat-neolithicum, toont aan dat de locatie allereerst een rituele functie had.
Vanaf de vroege ijzertijd zijn er de eerste sporen van bewoning aangetroffen in de vorm van vijf woonhuizen. De bewoning in het begin van de late ijzertijd kenmerkt zich slecht door de aanwezigheid van één woonhuis. Vanaf de overgang van de late ijzertijd naar de vroeg Romeinse tijd neemt de bewoning toe. Er zijn uit deze periode meerdere huisplattegronden, bijgebouwen en spiekers aangetroffen, alsmede de overblijfselen van een Romeinse weg.

Pas gedurende de Tweede Wereldoorlog krijgt het gebied weer een duidelijke functie als verdediging van het havengebied en het rangeerstation. Er zijn uit deze periode onder andere een loopgravencomplex, een mogelijke schuilkelder en vier bomkraters aangetroffen.

Meer informatie

Bekijk de dataset in EASY.
De dataset is open voor alle geregistreerde EASY-gebruikers. Neem voor meer informatie contact op met een van onze .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.