Toegang tot open onderzoeksdata van het KNMI via NARCIS

31 mei 2018

De nationale wetenschapsportal NARCIS geeft nu ook toegang tot de open onderzoeksdata die het ‘Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut – KNMI’ online aanbiedt.

Het KNMI is het nationaal kennisinstituut voor weer, klimaat en seismologie. Het instituut is een agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en adviseert en waarschuwt de samenleving om risico’s in de geofysische leefomgeving terug te dringen en kansen te creëren, ten behoeve van de veiligheid, duurzaamheid en economie van Nederland.

In overleg met het KNMI geeft NARCIS toegang tot 21 open datasets van het KNMI. Deze onderzoeksdata zijn afkomstig uit verschillende portals op het KNMI: Tropospheric Emission Monitoring Internet Service (TEMIS), Satellite Application Facility on Ocean and Sea Ice (OSI SAF) en Seismologie.

Inhoud van NARCIS

Het KNMI is de elfde repository met onderzoeksdata die door NARCIS wordt geharvest. In totaal zijn nu ruim 260.000 datasets via NARCIS toegankelijk, waaronder de meer dan 62.000 datasets uit EASY, het online archiveringssysteem van DANS. Het grootste deel van de datasets zijn beschikbaar als open data. Bovendien geeft NARCIS toegang tot bijna 1,7 miljoen wetenschappelijke publicaties, waaronder 520.000 publicaties die open access toegankelijk zijn en dus direct leesbaar. Daarnaast is op NARCIS een overzicht te vinden van onderzoeksprojecten, onderzoekers (alle hoogleraren en UHDs) en onderzoeksorganisaties in Nederland.

Wilt u meer informatie?

Heeft u vragen over de datasets in NARCIS of wilt u ook dat uw repository met datasets (of publicaties) wordt geharvest, dan kunt u terecht bij Elly Dijk, senior beleidsmedewerker bij DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.