Toegang tot open biodiversiteitdata via NARCIS

24 november 2015

De wetenschapsportal NARCIS blijft groeien en geeft nu ook toegang tot de biodiversiteitdata die de ‘Netherlands Biodiversity Information Facility’ (NLBIF) online aanbiedt.

NLBIF is de Nederlandse afdeling van GBIF, de ‘Global Biodiversity Information Facility’. GBIF is een meer dan 10 jaar oud internationaal netwerk van landen en organisaties, voortgekomen uit de OECD, dat ernaar streeft biodiversiteitdata gestandaardiseerd voor iedereen, wereldwijd, toegankelijk te maken. NLBIF werkt samen met universiteiten, onderzoeksinstituten, overheidsinstanties, musea en citizen science organisaties.

De databestanden die NLBIF via NARCIS toegankelijk maakt, zijn afkomstig van bijna 30 verschillende organisaties en bevatten onder andere museale collecties, levende collecties, (historische) monitoringsdata van de waterschappen, de Landelijke Vegetatie Database en nationale en internationale onderzoeksbestanden van onder andere de WUR en de UvA. Het aantal beschikbare datasets neemt voortdurend toe, evenals het aantal organisaties dat bereid is hun biodiversiteit data (internationaal) te delen. Alle data zijn als open data beschikbaar via het dataportaal van GBIF en/of de dataknooppunten van het NLBIF-netwerk.

Inhoud van NARCIS

NLBIF is de achtste repository met datasets die door NARCIS wordt geharvest. In totaal zijn nu ruim 148.000 datasets via NARCIS toegankelijk, waaronder de meer dan 30.000 datasets uit EASY, het online archiveringssysteem van DANS. Daarnaast geeft NARCIS toegang tot bijna 1,2 miljoen wetenschappelijke (open access) publicaties, en is op de website een overzicht te vinden van onderzoeksprojecten, onderzoekers en onderzoeksorganisaties in Nederland.

Meer informatie

Heeft u vragen over de datasets in NARCIS of wilt u ook dat uw repository met datasets (of publicaties) wordt geharvest, dan kunt u terecht bij Elly Dijk, beleidsmedewerker bij DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.