Terugblik workshop FAIR stewardship terminology and skills

27 mei 2019

Op 20 en 21 mei was Frans Huigen namens DANS aan het werk bij een workshop op het hoofdkwartier van CODATA in Parijs. Daar werkte hij, samen met experts op het gebied van research data management (RDM), aan een terminologie voor het beschrijven van zogeheten FAIR (Findable, Accessible, Interoperable & Reusable) stewardship skills. Concreet: hoe formaliseer je nu de vaardigheden die nodig zijn om onderzoeksdata FAIR te maken én te houden?

Om dat doel te bereiken, bouwden de specialisten voort op materiaal dat is gemaakt in EOSCpilot, een Europees project in het kader van de European Open Science Cloud (EOSC). Tijdens deze tweedaagse workshop werkte men aan een verzameling van termen en beschrijvingen die de competenties, vaardigheden en kennis beschrijven van professionals in het onderzoeksdomein. Om die zogeheten terminologie te formaliseren in bijvoorbeeld een thesaurus, werkten we in kleine groepjes samen om vaardigheden en hun beschrijvingen uit het FAIR4S-raamwerk (FAIR Stewardship Skills for Science and Scholarship). We bediscussieerden de betekenissen en relaties tussen verschillende begrippen om ze uit te breiden met meer synoniemen en gerelateerde termen. Daarna werkten we aan het versimpelen en concreter maken van de terminologie. Het doel van de workshop was immers om ervoor te zorgen dat RDM-trainingsmateriaal voorzien van deze FAIR stewardship terminologie beter vindbaar wordt.

De komende maanden worden de termen verder uitgewerkt en gedefinieerd tot een geharmoniseerd en consistent geheel. Een tweede workshop zal worden georganiseerd in het najaar om de geformaliseerde representatie steeds meer gestalte te geven. In aanloop naar die tweede workshop zullen de organisatoren de documentatie en het concept van de begrippenlijst publiceren.

Vertegenwoordigers van CODATA, DCC, DTL/ELIXIR-NL, FAIRsharing, en Royal Holloway hebben gezamenlijk de eerste workshop georganiseerd. Zij brachten een aantal experts op het gebied van kennismanagement, FAIR data en datageletterdheid bijeen. Zij werken bij verschillende organisaties en projecten in Europa. Frans was aanwezig in het kader van EOSCpilot, en van het door DANS gecoördineerde project FAIRsFAIR.

Meer informatie 

Het vakgebied ontwikkelt zich razendsnel en dus is het belangrijk ook de vaardigheden van de professionals op een gestructureerde manier te documenteren. Het organiserend comité is altijd op zoek naar experts die mee willen denken en werken aan dit thema. Wilt u bijdragen, of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Frans Huigen. Lees ook het verslag online

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.