Terugblik WIKICITE conferentie

3 november 2020

Onlangs is met succes een nieuwe editie van het WIKICITE-conferentie georganiseerd. Namens DANS was Andrea Scharnhorst aanwezig.

Andrea Scharnhorst, coördinator Research & Innovation bij DANS, was gevraagd een lezing te verzorgen tijdens de WIKICITE-conferentie in een sessie georganiseerd door Eva Seidelmayr en Jakob Voss.

Haar lezing introduceerde de oorsprong, functies en evolutie van Knowledge Organization Systems (KOS). KOS zijn complexe evoluerende systemen. Naarmate kennis groeit, verandert en nieuwe kennis ontstaan, groeit ook de behoefte om lagen te creëren om ze met elkaar te verbinden. In deze presentatie besprak Andrea de verschillen en overeenkomsten van het ontstaan van categorisatie door Wikipedia en bibliografische classificatiesystemen te vergelijken, zoals de universele decimale classificatie.

De dienstverlening van DANS bestrijkt verschillende kennisdomeinen binnen de sociale en geesteswetenschappen. Velen hebben eigen specifieke KOS, uitgedrukt in gecontroleerde vocabulaires. Om te beslissen hoe welk soort gecontroleerd vocabulaire moet worden geïmplementeerd, is het belangrijk om hun functie in informatiebeheer en kennisproductie binnen onderzoek te begrijpen.

Meer informatie

De presentatie is online beschikbaar. De opname van de sessie (inclusief discussie) is ook online te vinden. Neem bij vragen contact op met Andrea Scharnhorst.

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.