Terugblik op RDA 20e plenaire vergadering

5 april 2023

Van 20 tot 24 maart hebben DANS medewerkers de 20e plenaire vergadering van de Research Data Alliance (RDA) bijgewoond in Göteborg, Zweden. Het bijwonen van de plenaire vergadering gaf DANS de gelegenheid om de resultaten van de verschillende actieve RDA-werkgroepen en belangengroepen te bespreken, te netwerken met internationale datadeskundigen en belangrijke projecten te bevorderen die door onze organisatie worden geleid of ondersteund. 

Het FAIR-IMPACT-project, dat door DANS wordt gecoördineerd, hield bijvoorbeeld een werkvergadering op dezelfde locatie en presenteerde de belangrijkste vorderingen tot nu toe op het gebied van PID-beleid, semantische interoperabiliteit en wereldwijde afstemming van FAIR-kaders. Medewerkers van DANS zaten ook een sessie voor van de EOSC Future-werkvergadering, een project waaraan DANS actief deelneemt. Ten slotte was DANS medeorganisator van een bijeenkomst van een belangengroep over de CODATA/RDA Schools for Research Data Science, een initiatief dat DANS van harte ondersteunt. 

Hoewel de 20e plenaire vergadering in persona werd bijgewoond door deelnemers uit de hele wereld, namen velen ook online deel. Deze hybride structuur vergrootte niet alleen de betrokkenheid, maar betekende ook dat alle gesprekken en sessies werden opgenomen en binnenkort beschikbaar zullen zijn voor het publiek. Op 20 april zal ook een post-plenaire workshop online worden gehouden, waar de belangrijkste punten van de plenaire vergadering zullen worden gepresenteerd en de volgende stappen zullen worden besproken (info en registratie hier beschikbaar). Een belangrijk resultaat van de plenaire vergadering is het lopende werk aan de ontwikkeling van het FAIR-datalandschap en de innovaties die wereldwijd in alle disciplines plaatsvinden.  

De voordelen van het behoren tot een internationale, interdisciplinaire gemeenschap zoals de RDA worden door DANS goed erkend. Het bijwonen van plenaire vergaderingen biedt DANSers de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen in het datalandschap, om deel te nemen aan het ontstaan van nieuwe ideeën en om onze organisatorische expertise onder de aandacht te brengen. Het is ook een uitstekende gelegenheid om nieuwe vrienden te maken, de bezienswaardigheden te bekijken en lokale lekkernijen uit te proberen!

Over RDA

De RDA is een door de gemeenschap gestuurde organisatie die streeft naar uitmuntendheid in alle stadia van de levenscyclus van gegevens, naar betrokkenheid van producenten, gebruikers en beheerders van gegevens, en naar uitwisseling, verwerking en opslag van gegevens. Sinds 2013 biedt het een neutraal sociaal platform waar internationale deskundigen op het gebied van onderzoeksgegevens bijeenkomen om van gedachten te wisselen en overeenstemming te bereiken over onderwerpen als maatschappelijke belemmeringen voor het delen van gegevens, uitdagingen op het gebied van onderwijs en opleiding, plannen voor gegevensbeheer en certificering van gegevensopslagplaatsen, disciplinaire en interdisciplinaire interoperabiliteit, alsmede technologische aspecten.

DANS is een supporter van de RDA sinds het begin, en veel DANS-ers zijn actieve deelnemers aan werkgroepen, belangengroepen en beheersstructuren van de gemeenschap. Momenteel zijn DANS-medewerkers medevoorzitter van de RDA-raad, de RDA Organisational Assembly, de Brokering Framework Working Group en de CODATA/RDA Schools for Research Data Science. DANS-medewerkers werken ook aan de groei van het RDA-lidmaatschap uit Nederland, en waren medeorganisator van een zeer succesvolle koffiebijeenkomst voor alle in Nederland gevestigde deelnemers aan de plenaire vergadering.Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.