Symposium Wat is goed surveyonderzoek – Doel en middelen

10 maart 2008

Minister Plasterk heeft besloten om vijf door de commissie Van Velzen geselecteerde Europese onderzoeksfaciliteiten via NWO te financieren. In twee daarvan, die liggen op het gebied van de geestes- en maatschappijwetenschappen, is DANS deelnemer.

De minister heeft op basis van adviezen van de NWO en SenterNovem besloten om onderzoeksfaciliteiten op het gebied van astrofysica (KM3NET), biomedisch onderzoek (BBMRI), astronomie (E-ELT), sociaal wetenschappelijk onderzoek (ESSurvey), en taalkunde (CLARIN) financieel mogelijk te maken. Daarvoor trekt hij in totaal 63 miljoen euro uit.
De huidige vijf projecten zijn door het Europees Strategisch Forum voor Onderzoeksinfrastructuur (ESFRI) op de Europese Roadmap geplaatst. De commissie Van Velzen, door Plasterk zelf vorig jaar voor dit doel ingesteld, identificeerde deze projecten in haar eerste deelrapport als onderzoeksfaciliteiten waarvoor Nederland met voorrang financiële steun zou moeten verlenen om de sterke positie van de betrokken onderzoekinstituten in Europa vast te houden. Eerder had die commissie al 25 grootschalige onderzoeksfaciliteiten aangewezen waarvan de bouw en exploitatie goed zijn voor de vitaliteit en het innovatief vermogen van de Nederlandse wetenschap.
Minister Plasterk komt begin volgend jaar met een kabinetsreactie op het eindrapport van de commissie Van Velzen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.