Symposium ‘De waarde van open data’

1 april 2022

Miljoenen oude handgeschreven pagina’s doorzoeken in slechts een paar minuten? Op een innovatieve manier het verleden inzichtelijk maken? Dat kan met open data.

Op 14 april organiseert het Nationaal Archief het symposium ‘De waarde van open data’. Een van de sprekers is onze Deputy Director Ingrid Dillo.

Open kan niet zonder FAIR

Zij vertelt over ‘Open Science’. Dit is de beweging in de wetenschap die staat voor een meer open onderzoekspraktijk waarbij publicaties, data, software en andere vormen van wetenschappelijke informatie in een zo vroeg mogelijk stadium gedeeld worden en voor hergebruik beschikbaar gesteld worden. Maar het open beschikbaar stellen van data alleen is niet voldoende om de herbruikbaarheid van data te garanderen. Daarvoor is het nodig dat de data vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar, kortom FAIR, zijn. 

Het Nationaal Archief stelt zoveel mogelijk archiefcollecties beschikbaar als open data(sets). Het symposium laat zien hoe wetenschappers en journalisten deze open data kunnen gebruiken. Het dagprogramma is gevuld met presentaties over toepassingen van deze data, zoals datajournalistiek en augmented reality. Daarnaast lichten diverse sprekers de waarde van open data toe op strategisch niveau. Bezoekers kunnen deelnemen aan een interactieve workshop over (linked) open data bij het Nationaal Archief. Of gezamenlijk brainstormen over de vraag hoe open data beter het beste beschikbaar gesteld kan worden.

Geïnteresseerd?

Datum: Donderdag 14 april 2022, 9.30 – 17.00 uur (inloop vanaf 9.00 uur). Inclusief lunch en borrel.
Locatie: Nationaal Archief, Den Haag
Ook online: Het symposium is ook online te volgen
Aanmelden: via deze link

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.