SURFsara versterkt Research Data Netherlands

25 september 2014

Research Data Netherlands (RDNL), het samenwerkingsverband tussen 3TU.Datacentrum en DANS, verwelkomde gisteren SURFsara. Met de komst van deze nieuwe partner kan RDNL meer wetenschappelijke instellingen vanuit een gezamenlijke aanpak bedienen bij het duurzaam opslaan en delen van onderzoeksdata.

SURFsara is sterk op het gebied van nationale reken- en datadiensten, waaronder High Performance Computing, en vormt daarmee een aanvulling op het bestaande werkterrein van RDNL: de technische wetenschappen (via 3TU.Datacentrum) en de sociale en geesteswetenschappen (via DANS – Data Archiving and Networked Services).

Toetreding SURFsara
De officiële toetreding van SURFsara vond plaats tijdens de uitreiking van de Nederlandse Dataprijs door Research Data Netherlands. Om 16.50u ondertekenden Peter Doorn (directeur DANS), Wilma van Wezenbeek (directeur TU Delft Library) en Axel Berg (adjunct-directeur SURFsara) de intentieverklaring die hun verdere samenwerking vormgeeft. Axel Berg zette met plezier zijn handtekening: “We zijn blij dat deze strategische samenwerking vandaag is bekrachtigd. Met de samenwerking binnen RDNL verwachten we onderzoekers in Nederland nog beter en effectiever te kunnen ondersteunen, met een brede en gezamenlijke catalogus van diensten, expertise en innovaties.”

De Dataprijs werd uitgereikt in de Meervaart in Amsterdam en viel samen met de internationale conferentie van de Research Data Alliance.

Vlnr Wilma van Wezenbeek (3TU.Datacentrum/TU Delft), Axel Berg (SURFsara) en Peter Doorn (DANS). Credits foto: Annemiek van der Kuil

Over Research Data Netherlands

Research Data Netherlands is actief sinds mei 2013. Binnen de coalitie brengen de partners de datadiensten van de deelnemende organisaties zo goed mogelijk gezamenlijk naar buiten. Zo ontstaat er één aanspreekpunt voor de afnemers van deze diensten; met name de frontoffices van universiteiten en andere instellingen. Zij onderhouden de eerstelijnscontacten met onderzoekers op het gebied van research data management. De frontoffices kunnen hierbij terugvallen op de expertise van het verenigde backoffice. Op deze manier wil RDNL de duurzame archivering en het hergebruik van onderzoekdata in Nederland bevorderen.

Meer informatie

Research Data Netherlands organiseert naast de tweejaarlijkse Dataprijs ook de cursus Essentials 4 Data Support. Lees meer over Research Data Netherlands op de website.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.