Succesvolle pilot organisatie PID’s in NARCIS

15 maart 2019

NARCIS biedt toegang tot wetenschappelijke informatie: publicaties, datasets, onderzoeken, onderzoekers en organisaties. Als pilot-applicatie binnen het Europese FREYA-project ondersteunt NARCIS nu ook het gebruik van identifiers voor organisaties.

Het FREYA-project heeft als doel om een infrastructuur voor persistent identifiers (PID’s) op te bouwen. PID’s verbeteren de vindbaarheid en toegankelijkheid van onderzoek, omdat het verschillende onderdelen van onderzoek (beter) aan elkaar linkt. Door het gebruik van PID’s kunnen gegevens ook gelinkt worden met informatie die zich in andere bronnen bevindt. Onderdeel van FREYA is de PID Graph. Een voorbeeld van een PID Graph is dat aan een bepaalde onderzoeksubsidie de onderzoeksdata, publicaties, participerende instellingen en onderzoekers gekoppeld kunnen worden.

De volgende organisatie-identifiers worden vooralsnog ondersteund: ROR-id, GRID-id, ISNI-id en VIAF-id. Ook voor verdere uitwisseling van metadata zijn deze organisatie-identifiers handig, omdat ze gebruikt kunnen worden voor het herkennen en computermatig koppelen van organisaties.

Reeds langer ondersteunt NARCIS ook verschillende persoons-identifiers. Naast de Digital Author Identifier (DAI), worden ook ORCIDs en ISNIs herkent en gebruikt in allerlei functionaliteiten. Met behulp van deze identifiers is het mogelijk de juiste persoon te koppelen aan zijn/haar publicaties en datasets. Inmiddels zijn 10.000 onderzoekers in NARCIS voorzien van een ORCID en wordt er binnen het kader van het FREYA-project ook gekeken naar een uitwisseling van ORCID.org met NARCIS.

Meer informatie

Meer informatie over FREYA staat op de FREYA website. Neem bij vragen over NARCIS contact op met Chris Baars.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.