Succesvolle ePLAN-workshop FAIR: Facts and Implementations

5 oktober 2017

ePLAN, het Platform van eScience/data research organisaties in Nederland, organiseerde op 14 september een workshop over het onderwerp FAIR data, met accent op de “I” van FAIR, Interoperability.

Goed vindbare en toegankelijke data zijn van groot belang voor wetenschappelijk onderzoek. Onder leiding van Wilco Hazeleger, directeur NLeSC en voorzitter van ePLAN, kwamen onderzoekers en beleidsmakers samen om elkaar te informeren over hoe het delen van data zo FAIR mogelijk bereikt kan worden, en wat de obstakels hierbij kunnen zijn.

Barend Mons (LUMC) was een van de sprekers. Hij is als geestelijk vader van FAIR én van het GO FAIR-programma voor een deel van de implementatie van de European Open Science Cloud een uitstekende verwoorder van de doelen van FAIR. Ook wist hij het belang van een serieuze aanpak van alle FAIR-elementen (Vindbaarheid, Toegankelijkheid, Interoperabiliteit en Herbruikbaarheid) goed te verwoorden.

Peter Doorn (directeur DANS) belichtte de complexiteiten daarbij, als gevolg van de brede diversiteit aan data en de grote verschillen in de rol, betekenis en vorm van data in de verschillende vakgebieden. Waar het éne vakgebied vooral gebaat is bij automatische vindbaarheid door computers, gevolgd door AI-gebaseerde interpretatie en volautomatische koppeling van data vanuit het ene bestand naar het andere, heeft het andere vakgebied meer aan standaardisatie van termen, begrippen, waardetoekenning of thesauri voor metadata.

Gareth O’Neill (promovendus Universiteit Leiden en voorzitter van Eurodoc, de organisatie van promovendi), belichtte aan de hand van een survey over open science de stand van zaken van de betrokkenheid met en bekendheid van fenomenen als “data”, “data stewardship”, FAIR en aanverwante, waar mogelijk uitgesplitst naar disciplines.

Meer informatie

Met ruim veertig deelnemers kan de workshop succesvol en nuttig genoemd worden. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd onder de titel van de workshop: “FAIR: Facts and Implementations” via de website van het Netherlands eScience Center.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.