Subsidies uitgereikt voor het beter herbruikbaar maken van erfgoedonderzoeksgegevens

5 april 2023

Onderzoekers uit de geesteswetenschappen werken vaak met gegevens uit erfgoedcollecties, zoals musea, archieven of erfgoedbibliotheken. Idealiter blijven deze gegevens voor iedereen beschikbaar om te gebruiken voor eigen onderzoek. Wanneer de projecten die de gegevens genereren echter zijn afgelopen, zijn er vaak geen middelen om de datasets om te zetten in echt interoperabele en herbruikbare bronnen. Het is daarom heugelijk dat de digitale infrastructuur van CLARIAH voor de kunsten en geesteswetenschappen nu speciaal daarvoor financiële middelen heeft uitgetrokken: het cureren van bestaande erfgoeddatasets om ze bruikbaar te maken voor een breed scala van wetenschappers.

In de Call for Heritage Data research projects heeft CLARIAH subsidie toegekend aan drie projecten die datasets afkomstig van cultureel erfgoed willen verbeteren. De projecten ontvangen elk ongeveer 35.000 euro om deze datasets beter vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar te maken. DANS, partner in CLARIAH+, heeft de oproep tot het indienen van voorstellen gecoördineerd en zal sterk betrokken zijn bij de deskundige ondersteuning van deze projecten. De projecten die subsidie krijgen, bestrijken uiteenlopende erfgoeddata domeinen.

In The Paramaribo Ward Registers zal Thunnis van Oort (Radboud Universiteit) werken aan de transcripties van een register van de inwoners van Paramaribo, bijgehouden in 1828-1846. Deze bron geeft een uniek inzicht in de samenstelling van de bevolking van deze Surinaamse stad onder Nederlands koloniaal bewind op huishoudensniveau. Van Oort zal de gegevens harmoniseren en beschikbaar stellen als een FAIR-database, te gebruiken voor zowel wetenschappelijk onderzoek als familiegeschiedenis.

Leon van Wissen (Universiteit van Amsterdam) leidt het project Making Photos FAIR, waarbij de metadata van de collectie van Fotopersbureau De Boer bij het Noord-Hollands Archief worden verrijkt. Dit fotoarchief bevat visueel bronmateriaal voor onderzoek naar onderwerpen als milieu, energie, sociale ongelijkheid en het dagelijks leven sinds 1950. Het project zal de metadata koppelen aan thesauri van locaties, personen en trefwoorden, waardoor de collectie toegankelijk wordt voor gebruik in onderzoek en de culturele erfgoedsector.

Het Tracing Wealth-project, geleid door Amaury de Vicq (Rijksuniversiteit Groningen), betreft de dataset Memories, gebaseerd op de archieven van belastingkantoren. De dataset legt de bezittingen vast van een representatieve steekproef van mensen die in 1921 in Nederland zijn overleden. Het project beoogt de integratie van deze gegevens met andere reeds beschikbare sociaal-economische datasets. Het resultaat kan worden gebruikt door historici, sociale wetenschappers en economen, maar ook door citizen science, om vragen te beantwoorden over hoe rijkdom zich tussen generaties heeft ontwikkeld.

De projecten lopen tot eind 2023. De lopende werkzaamheden in deze projecten zullen worden besproken op de Data Days (29 juni en 28 september). De eindresultaten zullen worden gepresenteerd op de jaarlijkse CLARIAH-conferentie (30 november). Meer informatie volgt op de CLARIAH-website.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.