Subsidie voor digitaliseringproject archeologie

11 juni 2007

Subsidies van de particuliere Gratama stichting uit Harlingen en de Universiteit Leiden hebben onlangs het project ‘Odyssee aangepakt!’ van de Faculteit der Archeologie aan de Universiteit Leiden mogelijk gemaakt. Het project draait om digitaliseren van opgravingstekeningen.

In dit project zullen de unieke opgravingstekeningen van alle door de Faculteit uitgevoerde opgravingen gescand en digitaal gearchiveerd worden.
Behalve het archiveren zelf is het doel van het project om een voorbeeld te ontwikkelen van een effectieve electronische tool voor archeologisch onderzoek. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan een GIS-interface waarmee via een puttenoverzicht toegang tot de gescande tekeningen kan worden gegeven. Het project, dat een jaar gaat duren, zou een faciliteit kunnen opleveren waarmee archeologen de achterstand in de uitwerking van opgravingen (Odyssee project) kunnen aanpakken. De stichting voor de Nederlandse Archeologie constateerde onlangs dat die achterstand nog aanzienlijk is.
Het project wordt door Data Archiving and Networked Services (DANS) ondersteund en heeft een looptijd van één jaar. Er is in totaal 50 duizend euro voor beschikbaar.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.