Stormvloed aan data binnengekomen: Portable Antiquities of the Netherlands (PAN)

23 april 2019

De eerste 3.000 datasets staan nu in EASY en blijven in golven binnenstromen.

De Vrije Universiteit (VU), projectleider van het PAN-project, heeft een databank ontwik­keld waarmee vondsten van metaaldetector hobbyisten ontsloten kunnen worden. De collectie bestaat uit onder andere kledingspelden, munten, haarpin­nen, kunstvoorwerpen en wapens. De vondsten worden professioneel gefotogra­feerd en gedetailleerd beschreven. DANS zorgt voor de duurzame archivering van de PAN­ databank en voor ontsluiting via ARIADNE en Europeana, zodat deze Nederlandse vondsten ook in Europees verband getoond en onder­zocht kunnen worden. Een groot aantal opmerkelijke vondsten zijn nu zichtbaar in EASY, zoals een massief gegoten beeldje van een everzwijn, hiernaast afgebeeld.

Dataprijs

Het PAN-project won de Nederlandse Dataprijs 2018. De Nederlandse Dataprijs geeft waardering en ondersteuning aan een onderzoeker of onderzoeksgroep die extra bijdraagt aan de wetenschap door onderzoeksdata beschikbaar te maken voor nieuw of aanvullend onderzoek.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de dataset van de opmerkelijke vondst naar EASY. Wilt u meer weten over de winnaars van de Nederlandse Dataprijs 2018, klik hier. Op de website van PAN kunt u een groot aantal archeologische vondsten bekijken.

bron afbeelding: https://www.portable-antiquities.nl/pan/#/object/public/PAN-00001571 onder licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.